Eigenheid en eindigheid

OP VRT NU kun je tot 30 juni kijken maar vooral luisteren naar en reflecteren bij Van A to Z met Dirk De Wachter. Een simpele registratie op de site is het enige dat je hoeft te doen om ruim zes uur (filosofisch) te genieten. Tenminste als je daar oren naar hebt, want Zin en Eindigheid vallen niet in de leukigheid van het moderne geluksrecept te verdoven.

Mijn favorieten uit dat alfabet zijn: Alleen – Cimetière – Gelukzoeker – Ik – Rouw – Wachten. Maar er is keus volgens ieders eigenheid en eindigheid 😉

Eigenheid


Identiteit …
Waarom zijn we of willen we zijn zoals we zijn? Hoe openbaart zich dat? Wat levert dat onszelf en omgeving op?
Volgens Heidegger: De mens is geworpen in een bepaalde omgeving, maar is zichzelf vooruit in het ontwerpen van zijn eigen leven. Deze twee momenten komen samen in het heden. De authentieke mens leeft zijn leven in het besef van een Sein-zum-Tode. Een oefening in Gelassenheit ((een toestand van psychische stabiliteit en kalmte). Een fundamentele kritiek op de moderne, gemechaniseerde en eendimensionale wereld die in het teken staat van zijnsvergetelheid.

Eindigheid

Wanneer de mens sterft, verliest die ongeveer 21 gram van zijn gewicht. Volgens sommige wetenschappers zou dit te verklaren zijn aan de ziel die bij de sterfte het lichaam verlaat.
Hoe rationeel kun je (als wetenschapper) omgaan met het wezenlijke, het niet-materiële dat de beweegredenen vormt voor het individuele handelen en leven? Heeft het bezield zijn of zielsgelukkig zijn een gewicht? Ja natuurlijk, maar niet in grammen uit te drukken.

Eigenheid en eindigheid vormen onze essentie.
Sein und Zeit …if you don’t have time to do it right, when will you have time to do it over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.