Corneel is back


Begin september 2016 stopten we bij Karditsel met de productie van onze kardoen gestremde Corneel.
Enorme contaminatieproblemen in de rijpingskamer noopten ons de productie te staken.
Geen gistwerking in de rijping veroorzaakte die contaminatie. Uiteindelijk bleek dat de ionisatiefilter die alle binnenkomende lucht in de kaasmakerij zuivert ook onze specifieke gisten te hard aanpakte. Het euvel werd opgelost, maar het kwam te laat in het seizoen. Alle beschikbare melk werd noodzakelijk om de vraag naar de rest van ons assortiment in te vullen.
In het voorjaar dan traditioneel voor een natuurlijk werkende hoeveproducent als Karditsel te weinig melk.
Daarna werd het wachten op de grote uitbreiding van de kaasmakerij om de melk in plaats van elektrisch met gas op te warmen en de oorspronkelijke rijpingskamer terug vrij te maken voor Corneel.
Half juli was het dan zover. De eerste productie na tien maanden nagelbijten en bangelijk afwachten hoe de rijping zou verlopen.
We zijn nu de eerste batch aan het verkopen. De korst kan geoptimaliseerd worden maar het zuivel is verrukkelijk van smaak. Wat een opluchting.
Ondertussen verloopt de productie wekelijks en merken we positieve veranderingen in de rijpingskamer. Hoe voller de ruimte met rijpende kaas, hoe beter de rijping. Onze Corneel biotoop is zich aan het opbouwen en dat belooft veel goeds voor de nabije toekomst.
Het voltallige smaakteam van Elsen kaasambacht is alvast in de wolken met onze eerste editie van 2017. En als zij dat vinden, dan valt er niet meer te twijfelen. Corneel 2017 is top.

Goed nieuws maar ook slecht nieuws. Donderdagmorgen stierf mijn lieve schoonmoeder, het baken en de lijm van de familie. Wij houden met z’n allen de feu continu brandend. Daar mag ze van op aan …

2 Reacties op “Corneel is back

 1. Beste Guido,

  Wat fijn dat de Corneel weer goed is opgestart! Wij kijken er naar uit. Nu nog een constante aanvoer vinden. Misschien via het Hinkelspel.
  Spijtig van uw schoonmoeder, sterkte met dit verlies.

  Hartelijke groet,

  Marike

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.