De vis wordt duur betaald

Je moet er wat voor over hebben om iets te krijgen zoals je het hebben wilt.

Hieronder ons Paulette in haar beste doen.
Toch ben ik nog volop aan het testen rond haar zoutgehalte en definitieve dikte. De houdbaarheid blijft ook nog onzeker zolang we niet beschikken over het bestelde papiercomplex en het houten doosje dat ons Paulette moet wikkelen als een frêle baby. C’est incroyable maar de Fransen draaien al weken voor hun verlofperiode op ralenti. Voor wie het niet begrijpt: ‘Ralenti is de laagste snelheid waaraan een motor draait zonder stil te vallen’.

De nieuwkomer in de karditsel familie: Paulette, een caillé doux Pérail uit geitenmelk. Lees meer

Wachten … een geluk bij een ongeluk want ondertussen zitten we tot mijn verbazing opgescheept met een hardnekkig micro-organisme op de korst. Weliswaar harmeless maar iets wat je op een witte kaas kunt missen als kiespijn ;-((

Een wilde gist? Of een schimmel?

Die spots verschijnen out of the blue na vier à vijf weken en gelukkig op slechts enkele kazen. Het blijft overzichtelijk ;-((

Is het een schimmel?

  1. Cladosporium herbarum die frequent zijn voedingsbodem vindt op kazen van het type ‘pâtes molles à croûtes fleuris’.
    Ik denk het niet want dan zouden de spots zwart / groen moeten zijn. En als het dat toch is, dan is de remedie om de rijpingsruimte zwaar te desinfecteren met een fungicide als Fumispore.
  2. Penicillium bruneviolaceum of fumiculosum veroorzaken wel roestige plekken. Zo ja, dan dient de verdamper met zijn lamellen microbiologisch gereinigd te worden. Dat doen we al driemaandelijks, maar misschien is dat onvoldoende?

Is het een wilde gist?

  1. Rhodotorula Rubra, een oppervlaktegist die roestige plekken veroorzaakt, ook op gewassen kazen. Ik zie het op sommige van onze Corneel kazen.
    Daar kreeg ik die wilde gist onder controle door het gebruik van snelgroeiende gisten als Kluyveromyces lactis en / of Candida utilis
  2. Who knows?

Eén gedachte verderop ligt, zoals steeds, de betere versie van alles.
Wat is die gedachte? We laten een dure microbiologische analyse uitvoeren die bepaalt wat de boosdoener is en zoeken dan naar de oorzaak en de remedie.

Sowieso wordt de vis duur betaald …

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.