Charolais werd niet gechareld

Het Charolais rundveeras
Het Franse Charolais rundvleesras is een van de grootste en oudste vleesrassen ter wereld. Het ras kent een hoge groei, nl. een gewichtstoename van quasi 1400 gram per dag, en heeft in verhouding tot het beendergestel veel vlees maar weinig vet. Tot spijt wie het benijdt, wordt dit geen vleesonderonsje.
Neen, ik heb het over Le Charolais, een geitenkaasje dat gisteren eindelijk officieel het Europees AOP label verkreeg, nadat het in 2010 reeds het AOC label verwierf. Gelukkig werd le Charolais niet gechareld door de administratieve mallemolen.

Le Charolais vervoegt nu de vierenveertig andere Franse AOP kazen. In dat topgamma zitten er nu achtentwintig koekazen, veertien geitenkazen en drie schapenkazen.
Le Charolais is een stevig geitenkaasje van 250 à 310 gram en kent een affinage van zestien dagen, al wordt die met een rijping van vijf tot zes weken nog typischer van smaak en in karakter.
Bij Elsen kaasambacht in Leuven hebben we reeds lang rijpende Clacbitou in huis, het huismerk van de klassieke Charolais van Affineur La Racotière.
Le Charolais
Verwar de Charolais qua voorkomen niet met de Chabichou.
De Chabichou du Poitou, ook een AOP geitenkaas, heeft een kleinere doorsnede en is iets lager.
De productiezone is ook totaal verschillend. De Charolais wordt geproduceerd in een zone van zestig kilometer rond Charolles (Bourgogne, Morvan), terwijl de Chabichou du Poitou zoals de naam het zegt afkomstig is uit de Poitou-Charentes regio in de Loire vallei. In dit gebied worden diverse geitenkazen gemaakt, niet alleen de Chabichou, maar ook de Crottin de Chavignol, de Sainte-Maure de Tourraine, de Valençay en nog vele andere. Het is de Franse geitenstreek bij uitstek, maar kent dan ook een zeer intensieve geitenhouderij
Le Chabichou du Poitou
De Charolais geitenboeren werken met een lastenboek waarin wordt gstipuleerd dat er maximum tien geiten per hectare kunnen worden gehouden. Dat trekt er al wat beter op 😉


* AOP = Appellation d’Origine Protégée
* AOC = Appellation d’Origine Controlée

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.