Ik zou weleens willen weten

Zou het niet mooi zijn de antwoorden te kennen op ongestelde vragen?
Toch stukken rustgevender dan steeds maar dezelfde vragen te stellen waarop je de antwoorden maar niet zelf kunt bedenken of die anderen voor jou niet kunnen geven.
Een mens wordt tergend moe van al dat gevraag en gezoek naar antwoorden. Tja, je zou kunnen opteren om geen vragen te stellen of ze te ontlopen door je te storten in het werk of het sporten. Iets wat meer en meer mensen ook ‘lijken’ te doen. Maar heeft het ontlopen van essentiële vragen zin? Ieder van ons draagt ze als een last op de rug, sleurt ze overal mee en vroeg of laat gaat dat zooitje toch veel te zwaar wegen. Er is geen ontkomen aan.
Een mens dient in dit leven zijn eigen werkelijkheid te definiëren en moet daarom keuzes maken. Hoe heilig het rationeel denken in onze maatschappij ook wordt verheerlijkt, onze existentiële keuzes worden niet door de ratio bepaald, maar wel door wat voor onszelf ‘betekenis’ heeft, wat door onze ziel en haar gevoel wordt ingegeven.
‘Zijn in deze wereld’ word je door iets te doen, want je bent nu eenmaal wat je doet. Misschien niet zozeer wat je doet, maar waarom en hoe je iets doet.
Stapje voor stapje, met haalbare doelen, met vallen en opstaan, beseffend dat het niet om de perfectie gaat maar om wat wezenlijk goed is.

Ik zou weleens willen weten
Waarom zijn de mensen zo moe
Misschien door hun jachten en jagen
Of misschien door hun tienduizend vragen …
[Tekst en muziek van Jules de Corte – 1967]

… met zorg en liefde voor P.

2 Reacties op “Ik zou weleens willen weten

 1. En zo is het. Dan snapt iedereen ook zoiets als Slow Food. Of producenten die op hun eigen manier iets moois doen en vertellen. Alleen, zijn de meesten niet angstig voor een eindbestemming? Is het ‘zoeken naar’ niet onze betekenis geworden?

  Like

  • In de context waarin jij mijn zweetstuk vertaalt, zou ik zeggen: “Zoeken naar de weg om niet altijd achter de kudde aan te lopen, zodat je niet steeds ‘in’ de shit hoeft te lopen” 😉
   Maar ook in meer algemene zin volg ik je opmerking. Het ‘zoeken naar’ is onze betekenis en opdracht. En zolang we voor onszelf het gevoel hebben op weg te zijn (en dus niet stil te staan), valt daarmee te leven … met vallen en opstaan.
   Bedankt voor je reactie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.