De Kers op mijn Kaastaart

Begin juli 2018 ontmoetten wij elkaar bij pot en pint. Wij, dat zijn Frederic Van Tricht van Kaasaffineurs Van Tricht en mezelf, als kaasmaker bij Kaasmakerij Karditsel.
Op zich is die afspraak niet ongewoon, want die proberen we om de zoveel maanden te maken. Het zijn steevast openhartige gesprekken tussen een kaasrijper en een kaasproducent over het reilen en zeilen van hun kaasactiviteit, onze samenwerking en de evoluties op de kaasmarkt waarin we beiden actief zijn. Leerrijke en waardevolle ontmoetingen.
Vanuit onze gezamenlijke passie en zorg voor rauwmelkse kaas ontstond in die zomer van 2018 het idee om samen een kaasboek te maken waarin het kruim van de internationale kaasscène zelf getuigt hoe het authentieke kaas produceert en/of affineert – kaas die zowel qua smaak als qua intrinsieke waarde ontegenzeglijk het verschil maakt. Die verhalen over Real Cheese moesten dan ook in dit boek uitgebreid in beeld worden gebracht.
Ongetwijfeld werden we daarbij geïnspireerd door het boek Reinventing the Wheel. Milk, microbes and the fight for real cheese van Bronwen en Francis Percival, dat in 2017 verscheen.

Book cover Cheese Champions

Klik voor beeld in groot formaat

Boekcover het KAASBOEK

Klik voor beeld in groot formaat

Tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren in de weg. En in ons geval in eerste instantie de Brexit en vervolgens ook de coronacrisis, die ervoor gezorgd hebben dat dit boek pas vier jaar na de lancering van het idee effectief is verschenen. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat dit project kon rijpen zoals echte kaas. We hopen dat het in de smaak valt.
We geven je hier alvast met de inhoudsopgave, het voorwoord, de inleiding en een volledig hoofdstuk een duidelijke inkijk van wat dit kaasboek zowel de kaasliefhebber als de professional en foodie te bieden heeft. Het boek is in zowel in Nederlanstalige als in Engelse versie beschikbaar.
Klik op het beeld hieronder om het boek in te kijken.

De publicatie van dit boek valt toevallig samen met het afsluiten van mijn actief leven als kaasmaker. Na een kaasparcours van veertig jaar vormt dit boek dan ook de kers op mijn kaastaart 😉

Wie het boek rechtreeks van ons wenst te kopen, kan met onderstaand formulier een bestelling plaatsen en krijgt 5% korting op de vaste boekenprijs van 39,99 euro én een gesigneerd exemplaar (met desgevallend de door jou gewenste mededeling). Je kan wat dat betreft je voorkeur in het berichtveld van het formulier meegeven. Na ontvangst van je bestelling word je via mail gecontacteerd hoe je de betaling dient te regelen. De verzendkosten zijn extra te betalen en bedragen 5 euro voor Belgische bestellers.
Het boek is natuurlijk ook online te koop. Google maar eens op Het Kaasboek – Champions of Cheese.

Ook goed om weten

Een kaasmaker en kaasrijper die beiden (inter)nationaal erkenning hebben verworven, slaan de handen in elkaar om de toenemende vraag en interesse vanuit de markt van professionelen, foodies en kaasliefhebbers naar echte kaas met praktijkkennis deskundig in te vullen. Het boek is daar dan ook een ideale gelegenheid voor.
Interesse in avondlijke tochten tussen kazen en korsten om het boeiende en inspirerende verhaal van echte kaas te horen en te proeven, zich als team te wentelen in de wereld van ‘echte kaas’? Neem dan voor praktische informatie rechtstreeks contact op met giedo@mycelium.be. We brengen je dan op de hoogte wanneer zo’n avond georganiseeerd wordt.
Wat is het waarom, het hoe en het wat van dergelijke avonden?

Waarom?

Als eenheidsworst, smaakverarming en vervreemding onze traditionele eet- en ambachtscultuur bedreigen, dan moeten wij hun waarde, betekenis en potentieel terug onder de aandacht brengen

Hoe?

Een geaarde wenteling in en rond de interne keuken van echte kaas met bevlogen verhalen en ervaringen over boeren, kazen en korsten

Wat?

Prikkelende inspiratie die voor geest en zintuigen de honger naar authenticiteit en intrinsieke kwaliteit weet te voeden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.