Een plakje leven

In het Engels vertaalt de titel zich mooier in ‘a slice of life’ of in het Frans als ‘une tranche de vie”.
Op 10 maart begon voor kaasmakerij Karditsel een nieuw levensjaar, het zevende ondertussen. De start van a new slice of cheese life.
Karditsel is op zeer korte tijd een mooi, krachtig en waardeNvol verhaal geworden waar we zonder schroom heel trots op kunnen zijn. Van scratch binnen de kortste keren als kleine fermier in hoogste divisie spelen is eufemistisch gezegd niet zo evident. Laat staan dat volhouden.
Karditsel heeft dan ook een heel parcours afgelegd.

Voor het zevende jaar kunnen we weer volop rekenen op een gedreven en bedreven kaasteam. Een ruim verdiep wordt ons deelgenoot om tussendoor even op adem te komen, comfortabel administratief werk te verrichten, klanten te ontvangen, enz. Daar kijken we echt naar uit.
Maar zoals het in het leven gaat, is niet alles steeds rozengeur en maneschijn. Neen, het zijn niet zozeer productieproblemen die ons als rauwmelkse verwerker wel eens parten durven spelen. De echte problemen zitten gebeiteld in de aard van het Karditsel beestje. Karditsel is een hoeveproducent die uitsluitend de geitenmelk verwerkt van de boerderij waarop ze is gevestigd.
Nu Karditsel kaas zo gewaardeerd wordt en de vraag continu stijgt, schiet ons aanbod al te vaak tekort. Geiten geven nu helemaal niet heel het jaar door melk en Karditsel koopt geen externe melk aan om alsnog aan de vraag te kunnen voldoen. Karditsel wordt dan ook wat slachtoffer van haar eigen succes.
Het volstaat dus niet om zeven dagen op zeven, week in week uit zijn uiterste best te doen om constant hoogwaardige kwaliteit aan te bieden met de melk die er is. Wekelijks is het een moeilijke en frustrerende oefening om het aanbod fair te verdelen tussen alle klanten.
Dus wordt het dobbelen in 2021 hoe we het basisprobleem binnen onze mogelijkheden onder controle krijgen. Een uitbreiding van de geitenstal om effectief 300 geiten heel het jaar rond in de melk te hebben, los van de droogstaande geiten, zou een wereld van verschil maken. Dat is echter niet op een twee drie geregeld.
Hoe dan ook blijft het voorlopig zoals bij de Sint-Sixtusabdij wat betreft hun Trappist van Westvleteren: ‘OP is OP’.

Wat zeer goed is en gegeerd, is schaars en niet overal te verkrijgen. Wie waarde hecht aan onderscheidend vermogen, kan leven met Karditsel’s beperkingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.