Rauwe melk … gezond?


Ik schreef al eens een stukje over de gezondheidsaspecten van rauwmelkse kaas. Hoe zit het met rauwe volle melk?
In mei 2007 volgde ik een Themadag rond Melk op het Warmonderhof in Nederland. Toen werd al aangegeven dat rauwe, volle melk de kans vermindert op allergie, eczeem en hooikoorts.
Vorig jaar kwam er een gemeenschappelijke studie uit van de Universiteit Utrecht (muisjes) en de Universiteit Kassel (mensjes) over de impact van verschillende melktypes bij een allergiereactie.

Wat vertelt de studie aan de Universiteit van Kassel?

Voor het eerst is er een relatie gelegd tussen de consumptie van verhitte melk en het ontstaan van een allergische reactie, zowel bij jonge kinderen (1½ jaar), die meervoudig allergisch waren (provocatietest) als in een studiemodel met allergische muizen (tolerantietest).
Het is de verhitting van met name bepaalde wei-eiwitten, die het sterkste verdacht zijn voor het ontstaan van deze problemen rondom melkallergie.
Ook lijkt er een herstel mogelijk, wanneer allergische kinderen omschakelen op de consumptie van rauwe melk en rauwmelkse producten. Dit laatste moet verder onderzocht worden. Meer op Mensjes en muisjes zijn allergisch voor verhitte melk, niet rauwe melk.

Wat vertelt de studie aan de Universiteit van Utrecht?

The potential of raw cow’s milk to target allergic diseases ‘Well done, medium or rare’
Promotie S. Abbring MSc (Abbring et al., 2019)
Allergieën vormen een groeiend gezondheidsprobleem; wereldwijd lijden er meer dan een miljard mensen aan een allergie en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot vier miljard in 2050. Deze toename wordt vaak toegeschreven aan de verstedelijking en de daarmee gepaard gaande veranderingen in voeding en levensstijl. Het drinken van rauwe, onbewerkte koemelk wordt beschouwd als een belangrijke blootstelling die kan beschermen tegen allergieën. Vanwege de mogelijke besmetting met ziekteverwekkers wordt het drinken van rauwe koemelk echter sterk afgeraden, of zelfs verboden, door overheidsinstanties …

Hieronder geef ik nog een vergelijking mee tussen rauwe melk en conventionele melksoorten rond hun nutriënten en immuniteitsfactoren.
Het weze duidelijk dat er over rauwe melk of melk tout court nog heel wat meer valt te vertellen.
Bijvoorbeeld: ‘hoe rauw is rauwe melk nog vandaag met alle Europese hygiënenormen en hoe risicovol zou ze dan zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.