Tijd biedt perspectief

Na al de jaren zegt mijn vrouw nog steeds: ‘Gij zijt gep**pt (gekweekt) door een haas.’ Na ruim vierenzestig jaar ken ik mezelf al een beetje en valt het niet te ontkennen. Maar ik zou geen vent zijn, indien er geen MAAR zou volgen. En dus …
Ik hou wezenlijk van traagheid. Werken met de hark of de hak in de tuin bijvoorbeeld waarbij je in een toestand van Zen kunt verwijlen. Of voorzichtig kaas scheppen in de kaasvormen, of kazen met de hand inzouten. Ja, zelfs automatische handelingen onder een stevig ritme, laten je toe weg te mijmeren en na te denken. Zalig!
Maar als mijn kleine teen me intuïtief zegt dat de idee voor een nieuwe kaas of om het een of ander te optimaliseren de moeite kan lonen, dan aarzel ik niet. Dan is het vooruit met de geit. Waarom zou ik dan wachten? Creatief en dynamisch handelen is de basis van vooruitziend vakmanschap. Niet?
Een kaasmakerij runnen houdt immers meer in dan melk van vloeibare toestand tot vaste toestand brengen …
Anderzijds zijn er de beslissingen op lange termijn die de toekomst van Karditsel bepalen. Dan ben ik bedachtzaam en heus niet impulsief.

Langsaemheit past grote saecken [Vondel]

Wie bedachtzaam is, overweegt eerst zorgvuldig alle opties en relevante omstandigheden alvorens een keuze te maken.
Bedachtzaam wil niet zeggen dat men nodeloos treuzelt of aarzelt, maar wel dat men goed nadenkt over de mogelijke gevolgen van een beslissing of handeling.

Al vergen ambachtelijke jobs waarin een ziel zit een zorgvuldigheid die een zekere langzaamheid vereisen, de economische druk dwingt tot constante paraatheid op velerlei vlakken.
Dat is de prijs die heden ten dage betaald moet worden voor het behoud van zingeving en fierheid rond wat men dagelijks als werk verricht. Vaak is het alternatief ‘vervreemding‘, een toestand die voor velen hoe langer hoe meer aan de orde is.

En daarom is mijn motto: ‘Maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.