Le pape des fromagers

Pierre Androuët overleed op 3 februari 2005 op negenentachtigjarige leeftijd.
Die naam laat bij de meeste onder jullie geen belletje rinkelen. Wie wat ouder is en zijn kaasgeschiedenis nog kent, weet waar die man voor staat en wat hij vooral in Frankrijk maar zeker ook internationaal betekent heeft voor de kaas(handel). Niet voor niets wordt hij omschreven als le pape des fromagers. (Het woord ‘fromager’ staat in het Frans zowel voor iemand die kaas maakt als voor iemand die kaas verkoopt).
Androuêt was zijn tijd ver vooruit toen hij eind jaren vijfig van vorige eeuw vanuit een duidelijke visie het vak van ‘crémier’ een totaal nieuwe dimensie gaf. Hij toonde de weg voor al wie zou volgen hoe men dankzij professionalisme een winkel kon uitbaten die uitsluitend toegewijd was aan kaas. In die tijd haalde een crémier een derde van zijn omzet uit kruidenierswaren, een derde uit melk, boter en eieren, en slechts een derde uit kaas. Verse kaas dan nog of nauwelijks geaffineerd. Daar maakte Androuët totaal komaf mee. Zijn kaaswinkel in Rue d’Amsterdam in Parijs verwierf met de jaren voor heel de kaassector een mythische karakter.
Als ‘un homme de terrain’ baande Androuët met zijn encyclopedische kaaskennis en ongebreidelde inzet een weg uit de banaliteit door het ontwikkelen van un vrai vocabulaire de fromage. Stilaan zou er over kaas gepraat worden als een cultureel artefact, een artistiek goed.

Pierre Androuët, un personnage exquis

Confrérie de Saint-Uguzon

In de jaren zestig richtte hij onder meer La Confrérie de Saint-Uguzon op. Die kaasgilde werd spoedig ook buiten Frankrijk bekend en actief met haar Chapitres d’intronisation (cermonies die verdienstelijke kaasmensen induceren tot de gilde).

Saint Uguzon leverde als patroonheilige van de kaashandel de naam voor de confrérie. Nieuwe leden ontvingen bij wijze van onderscheiding een medaiile die met een driekleurige band om de hals werd gedragen. De symboliek achter die drie kleuren is de volgende: het groene zinspeelt op de blauwgeaderde kazen, het steenrrode op de kazen met gewassen korst en het romig wit naar het kaaszuivel.

In 1984 nam ik als prille geitenboer en kaasmaker bij het Chapitre in Mechelen uit de handen van Pierre Androuët himself mijn medaiilon in ontvangst. Ik ben er later pas op uitgekomen wie de man was en wat hij als gids voor de hele kaassector betekende.

Mijn persoonlijke medaiilon die ik voor de gelegenheid nog eens uit de kast haalde. Het driekleurig halslint heeft de tand des tijds niet doorstaan.

Fromages maintiendront

In 1985 verkocht de vermoeide Androuët zijn naam, faam en al de rest aan Saresco, de catering afdeling van Air France. De intentie van Air France was om een wereldwijde Androuët winkelketen uit te bouwen gebaseerd op zijn goede naam en faam.
Androuët adviseerde nog een tijdje het ‘managers’team, maar trok zich snel zwaar teleurgesteld terug.
Het begin van het einde voor hem, maar ook voor Air France. Al bestaat het Androuët concept nog, het is verworden tot een lege marketingdoos. Amen.
Aan ingewijden vertelde Androuët jaren later de grootste fout van zijn leven: ‘J’ai vendu à des non-professionnels et non pas à des amoureux du fromage‘.
Een wijze les, eentje die ik zelf aan den lijve ervaarde én niet meer zoek te maken ;-((
Op het medaillon van zijn Confrérie staat in hoofdletters gebeiteld: FROMAGES MAINTIENDRONT.
Niets is vandaag minder waar als je kijkt naar de wereldwijde heropleving van en vraag naar ‘echte’ kaas.
Real Cheese: ‘Forward to the roots by reinventing the wheel‘.
Er zijn vele jaren gepasseerd sedert mijn ontmoeting met Androuët in 1984. Ik mag me gelukkig prijzen vierendertig jaar later nog actief deel te kunnen uitmaken van de huidige cheese revival en mede zijn gedachtengoed in ere te houden.
Ik heb die medaillon immers niet voor niets gekregen 😉

2 Reacties op “Le pape des fromagers

  1. Schitterend, Giedo

    — Maarten Deckers vormgever Tel.: +32 (0)476 95 59 34 Tweet: @maarten_deckers Locatie: Leuven, België Portfolio • Nieuws • Instagram

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.