Drie jaar verder

Toen we met Karditsel in maart 2015 van start gingen, heb ik willens nillens met een aanhangwagen achteruit leren rijden. Twee jaar lang werd met een mobiele tank de veertig meter tussen kaasmakerij en het melkhuis van de boerderij overbrugd. Het was niet steeds oogstrelend om aan te zien, maar het is me toch telkens gelukt.
Een heel gedoe die melk ophalen. Zeker in de winter bij vorstweer.
Tank voorreinigen, af- en herkoppelen, melk verpompen van de boerderijtank in de mobiele tank, terug herkoppelen, melk in twee beurten verpompen in het kaasvat, herkoppelen, mobiele tank reinigen. Quasi heel de ochtend ging voorbij om uiteindelijk de melk gestremd te krijgen.
In februari 2017 kwam er een melkleiding van de boerderij naar het kaasvat in de kaasmakerij. Zonder een greintje spijt heb ik die mobiele tank aan de kant gezet.
Al maakte die melkleiding de verwerking een stuk praktischer en efficiënter, echte verbetering kwam er pas toen we in juni 2017 een platenwisselaar in gebruik namen om de melk op te warmen tot stremtemperatuur. Wel met een kanttekening, want het duurde tot half december 2017 vooraleer de leverancier van het cv-systeem voor een constante melktemperatuur kon zorgen ;-((
Eenvoudig uitgelegd, is een platenwisselaar een pakket van platen. Aan de ene kant van die platen passeert de koude melk, aan de andere kant heet cv-water. Dat water warmt de rauwe melk op tot stremtemperatuur en die vloeit vervolgens in een continue stroom zachtjes in de kaasbakken. Zalig!!!
Los van het gemak zijn er voor ons nog twee grote voordelen.
We hoeven nu nog slechts eenmaal melk te verpompen waar dat initieel driemaal nodig was. Melk verpompen is immers zoveel mogelijk te vermijden. Het komt de kwaliteit van de melk niet ten goede want bij elke pompbeurt treedt er wat vetsplitsing op en dat kunnen we als kaasmakers missen als kiespijn.
Maar ook het subliem driewaardig rvs kaasvat van ruim vijfhonderd liter inhoud, de kaasharpen en het rvs karretje waarop we het roersysteem en de deksels van het kaasvat wegbergden, kon eindelijk weg uit de productieruimte. Eindelijk plaats voor extra uitscheptafels. Kaas scheppen met de louche en de pelle à brie is immers onze core business 😉

De mobiele tank en het kaasvat met accessoires zijn in zeer goede staat veilig van kant gezet. Hopelijk kunnen ze terug operationeel worden bij een andere kleinschalige kaasmakerij. Kaasmateriaal van topkwaliteit staat niet graag onledig toe te kijken. Wie interesse heeft, kan rekenen op een goede prijszetting 😉
Stuur gerust een mailtje voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.