Real cheese?


In The Guardian verscheen op 6 november een artikel over rauwmelkse kaas.
Een paar tekstlijnen uit het artikel om een en ander kort te schetsen:

The vast majority of cheese is mass-produced from milk pooled from mega-dairies. There is just one British producer of traditional farmhouse lancashire and a handful producing cheddar. Can the real deal make a comeback?

Even the UK’s favourite cheese is endangered at a farmhouse level. Cheddar makes up 55% of UK household purchases of cheese, but only a handful of farmhouse cheddar-makers remain in the West Country; in 1939, there were 333. “We have lost a huge amount of diversity and that’s pretty tragic,” says Bronwen. By the 1970s supermarkets began to dominate the retail market. Now, milk from hundreds of farms is pooled together and pasteurised by big dairies; hygiene laws result in a huge loss of microbial biodiversity.

What is real cheese? The term artisan has no legal definition, so Bronwen Percival, a cheese buyer for Neal’s Yard Dairy, prefers the term farmhouse. The French term fermier indicates that a cheese is made using the milk of the cheesemaker’s own animals, so it guarantees provenance. Real cheese is made with integrity, Bronwen explains. So can real cheese be mass-produced? “No, and that’s its subversive charm,” says Bronwen’s husband Francis, a food and wine writer. “That’s what makes real cheese so exciting – it simply unites farming with flavour.

Is die oproep in de UK voor een nationale campagne ter ondersteuning van Real Cheese ook iets voor ons? Iets voor de VLAM dan met haar campagnes rond Kazen van bij ons?
De VLAM werkt op basis van bijdragen door producenten. Dat geldt voor alle land- en tuinbouwproducten die de VLAM nationaal promoot. De grote producenten dragen meer bij dan de kleintjes. Bijgevolg …
Bovendien promoot de VLAM enkel koekaas. Geitenkaasproducenten mogen dan ook het logo van de Belgische kaasstolp niet gebruiken, want ze betalen niet of anders gesteld … komen niet in aanmerking voor bijdragen.
Waarom zou de VLAM nu de Belgische hoevekazen gaan promoten als zijnde de ‘echte kaas’?

In ons landje staan we nog ver van een Cheese Revival zoals die al jaren in Angelsaksische landen furore maakt. Al is het op z’n Amerikaans ook ‘niet altijd’ wat het lijkt. Niet al wat blinkt is goud …
Wij Vlamingen zijn nuchtere mensen met beide voeten op de grond. Alleen (stabiele) kwaliteit en (onderscheidende) smaak kunnen ons uiteindelijk over de streep trekken.
Edoch daar is an sich niks mis mee vinden wij bij Karditsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s