Ooit het witte goud


Deze week stond er op de parking van de lokale beenhouwer een witloofboer vanuit een bestelwagen zijn grondwitloof te verkopen. Dat is nog iets anders dan het waterachtig spul dat uit hydrocultuur geproduceerd wordt.
Ik ben opgegroeid in het Brusselse, het hart van de originele witloofstreek. Ik weet hoe echt witloof dient te smaken en ik hou dan ook van de inherente, bittere toets.
De herinnering aan de rijen gebogen, ijzeren platen met het stoveke waaronder de witloofwortels als champagne voor de tweede keer hun beste beentje voorzetten, smaakt zoet. Mijn buurman op ’t Scharent in Haacht was een witloofboer. Als ik hem ’s winters zocht, zat hij ofwel buiten op z’n knieën onder de platen de witloofkroppen van de wortels te kraken ofwel binnen in ’t witloofkot. In het witloofkot kwam ik liever niet. Dat kot was bloedwarm en zat vol met lokale, bazige vrouwen (de witloofkuisers) die met een patattenmesje uren aan een stuk de witloofkroppen schoon maakten. Je wist vooraf dat zodra je weer naar buiten ging je het gespreksonderwerp van het volgende uur werd. Die madammen werden door de boer goed gesoigneerd met gebak en koffie.
Vandaag vind je dat type madammen zo goed als niet meer. Witloofkuisers zijn nog moeilijk te vinden, de lokale veilingen verdwenen, het labeur in de grond geen voer voor nieuwe generaties.
Grondwitloof was ooit het witte goud voor de noest werkende boer. Vandaag zijn grondwitlooftelers geworden als het Brabants trekpaard … een uitstervend ras.

Welkom op http://www.grondwitloof.be

Grondwitloof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witloofwortel wordt opgespit tot de aarde waarmee de penwortels worden ingetafeld en waaruit het “witte loof” terug te voorschijn schiet. Grondwitloof is in alle opzichten voedsel van eigen bodem.
Grondwitloof is een geïndividualiseerd product met een grote diversiteit aan smaken. Veel telers houden de uitgesproken smaak van hun witloof in stand door de opkweek van eigen zaaizaad dat vaak van generatie op generatie binnen het bedrijf werd veredeld. Het is dan ook niet te verwonderen dat de specifieke smaak van het grondwitloof het karakter van de teler in zich draagt.
Een sterke binding met de traditie en met de aarde motiveerde de producenten van het grondwitloof tot de oprichting van de vzw Brussels Grondwitloof.


Tradition is not worship of ashes, but maintenance of glow … and good taste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.