Stilte voor de storm

Stremtest
In de maand december vlogen de kazen de deur uit en draaiden we met z’n tweetjes in zesde versnelling. Half december werd het droogzetten van het gros van de geitenkudde opgestart. Vanaf nu tot ergens half februari komt er heel wat minder melk in het kaasvat. Een periode van welgekomen relatieve rust. Oef!
Ja, relatief want het blijft sowieso zeven op zeven paraat staan. Bovendien is het nu het moment om de kaasmakerij een grondige reinigingsbeurt te geven zodat we met een schone lei de nieuwe melkplas kunnen verwerken.
In 2016 komt er t.o.v. 2015 dubbel zoveel melk over de vloer. Dat vergt op allerlei terreinen heel wat voorbereiding. Ook mentaal, want we zullen onze kaaspijp echt wel mogen uitwringen ;-(
Ik was van plan in maart 2016 met onze Corneel deel te nemen aan de World Cheese Championship Contest (WCCC) in Wisconsin (USA), maar dat wordt te vroeg dag.
De productie van Corneel ligt sedert half december stil. OK, dat heeft wel wat met de eindejaarsdrukte te maken, maar vooral toch met klimatologische problemen in de rijpingscel. Heel de opgebouwde biotoop is om zeep, met contaminaties op de korst tot gevolg … Da’s balen. En er is nu te weinig melk om terug de productie op te starten. Deelname aan de WCCC plannen we dan maar in voor 2017. Daar is niks mee. Een extra jaartje ervaring met een toch niet vanzelfsprekende productie als Corneel is geen overbodige luxe. Half goed is niet goed genoeg … because we have only one chance to make a good impression.
Tot de geiten terug lammeren, zullen we quasi uitsluitend Florence produceren. Beter van iets iets hebben, dan niets van alles … of zoiets 😉
Commercieel geen simpel verhaal, maar als biologisch bedrijf geven wij de drachtige geiten hun welverdiende en noodzakelijke rust.
Handgeschepte kaas ...

Een Reactie op “Stilte voor de storm

  1. Soms zorgt een mens goed voor geiten en natuur, soms zorgen geiten en natuur goed voor een mens.
    Soms is een mens blij met geiten en natuur, soms zijn geiten en natuur blij met een mens.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.