Zo wonderlijk …

Tot nu toe werden zes proefbatches van onze kardoenkaas Corneel geproduceerd … De eerste drie werden deels uitgedeeld aan klanten, verkocht aan consumenten en … natuurlijk ook zelf verorberd. Ik moet mijn compagnon de route, Magda, intomen of ze steekt ’s middags onder haar eentje een hele Corneel achter haar kiezen. Niet dat ze het niet verdient want ze werkt er hard genoeg voor, maar er zijn nu eenmaal grenzen aan goesting 😉
Sneller dan gehoopt, evolueert de kaas zoals ik het voor ogen had. ’s Morgens de kazen bemonsteren in de rijping geeft me een zeer voldaan gevoel. Het is een lust om naar te kijken. Het gadeslaan van die dagelijkse evolutie in korstontwikkeling fascineert me enorm. En die ontwikkeling gaat snel met ons type halfzacht zuivel.


Kaas rijpt natuurlijk maar deels van zichzelf. Laat kaas ongemoeid liggen en je wilt niet weten tot wat dat leiden zal. Het vergt tijd, observatie en bewuste tussenkomsten om de kaas in zijn sas te laten voelen en te laten floreren zoals bedoeld. Rauwmelkse kaas is een levend artefact dat zich zeer eigenzinnig manifesteert. Kaas rijpen is en blijft dan ook kaas leren begrijpen.
An sich is het rijpen van kaas een fysiek en zeer repetitief werk werk dat in geen enkel opzicht dient te worden geromantiseerd, maar wel inherent verbonden is met het métier. Om constante kwaliteit te waarborgen is niet enkel inzicht, maar vooral dagelijkse controle en opvolging nodig.
Volgende week komt TV Limburg in opdracht van de Provincie Limburg een reportage maken rond het kardoenproject van Kaasmakerij Karditsel. Het is de bedoeling dat het publiek geïnformeerd wordt rond het voortschrijdend proces van ons project.
Karditsel staat héél ver en is zo goed als klaar om Corneel te introduceren op de kaasmarkt.
Een droom wordt werkelijkheid. Na jarenlange afwezigheid, uit het niets, met een ware kaasinnovatie voor de dag komen … het is DE kers op de (kaas)taart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.