Land in zicht

Drieënhalf jaar is onze Portugese zeevaarder al onderweg. Komt er eindelijk land in zicht? Ja, ontegensprekelijk … vroeg of laat 😉
Drie weken terug waren er eindelijk de condities om het anker los te gooien voor de eerste proefproductie van onze kardoenkaas Corneel.
Al verliep het productieproces vlot, de rijping kwam traag op gang en zoals je kan merken op de foto vertoont de korst ook sporen van ongewenste micro-organismen.
De tweede batch van een week nadien begint nu te rijpen, maar dat wordt ook niet de hoogvlieger die ik voor ogen heb.
De derde batch die vorige week in de kaasvormen belandde, heeft alles in zich om althans qua zuivel aan de verwachtingen te voldoen. Da’s al veel waard, want van een ezel kun je in de rijping onmogelijk nog een paard maken.
Nu het productieproces licht is bijgestuurd, gaat alle aandacht uit naar de rijping. Welke natuurlijke korstflora garandeert ons het gewenste voorkomen en smaakpatroon? Ik heb wel een duidelijk idee hoe die er moet uitzien, dat zou er nog aan mankeren, maar hoe (snel) verkrijg ik die? Hoe passen we een en ander aan?
Verder experimenteren is de boodschap. Tijd zal het uitwijzen. Ook al is de druk groot om snel met Corneel op de markt te komen, haast en spoed is zelden of nooit een goede raadgever. De gouden regel geldt: ‘You’ve only one chance to make a good impression’.
Vandaag zette ik, het wachten beu, het mes in de eerste batch en proefde. Ok, de kaas was nog te jong, maar smaakte die al of niet bitter? Cruciale vraag!!!
We proefden met z’n vieren en … neen, totaal geen spoor van bitterheid en verrassend aangenaam zacht zuivel. Zuivel dat weliswaar nog meer smaakeigenheid mag ontwikkelen, maar daar valt aan te werken 😉
Hier enkele foto’s van de eerste batch Corneel. Niet mis voor een eerste test, al kon de kwaliteit van de foto’s stukken beter. Maar ik ben dan ook geen fotograaf …

Sedert eind vorige week verwerken we alle melk van de boerderij. Net te laat om na het zomerreces de spectaculair toegenomen vraag naar Karditsel kaas te kunnen invullen.
De dagen korten, maar voor ons lengen nu de dagen. De werkdruk neemt enorm toe. Al het werk met z’n tweeën klaren, wordt de volgende maanden een zware opgave.
Dagelijkse zorg en aandacht besteden aan productie en rijping is één ding. Hetzelfde waarmaken op alle andere vlakken die onlosmakelijk verbonden zijn met de bedrijfsvoering van een (opstartende) kaasmakerij is nog een ander ding. Toch moet het allemaal, dag in dag uit …
Echt rust zit er voorlopig niet in. Het enthousiasme op de markt voor Karditsel kaas schept alvast de nodige gemoedsrust en dat is in dit stadium minstens even belangrijk.

Al die willen te kaap’ren varen
Moeten …

Een Reactie op “Land in zicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.