Ruim twintig jaar geleden kwam Kaasmakerij Midgard als eerste op de markt met halfzachte geitenkazen met gewassen korst, nl. Roderic, Carré Werchter en Briquette. Nooit geziene geitenkazen, uniek en buiten-gewoon! Jammer genoeg enkel hebbedingetjes voor echte kaasliefhebbers. Na drie jaar moesten we tot mijn grote spijt hun productie staken. De consumentenmarkt was er niet klaar voor. Om meer dan één reden erg pijnlijk ;-((
Dat verklaart mijn gevoel bij het bericht dat de productie van de Munster AOP kaas op jaarbasis van 9000 ton begin jaren 2000, vandaag is teruggevallen tot 6700 ton.
Die terugval zou te wijten zijn aan sanitaire problemen met betrekking tot listeria en veranderende consumentenbehoeften. De Munster kaas is immers niet de makkelijkste kaas om te produceren … en te verkopen.
De productie en rijping van rauwmelkse Munster kaas wordt heden nog gerealiseerd door 88 producenten en elf affineurs. Zij verdienen als getuigen van een eeuwenoude kaascultuur met recht en rede al ons respect en steun.
Om het label van Munster fermier te verkrijgen, moet de kaas geproduceerd worden met melk afkomstig van slechts één boerderij, uit volle melk en rauwmelks verwerkt.
Laat je niet misleiden, want …
Le Munster est le fromage qui allie force et douceur. Il est étonnant de premier abord, subtil et délicat en bouche, d’une belle longueur et savoureux.
Les saveurs salées et acidulées s’équilibrent et se mêlent aux arômes lactiques dévoilant des notes végétales, florales, boisées, ou encore des graines sèches qui restent longuement en bouche. Le tout est arrondi par une texture très fondante qui donnent de douceur.
De Munster is een prachtige, karaktervolle kaas. Koop een portie en een fles Gewürztraminer of Pinot gris en haal moeiteloos de Vogezen in huis.
Wat is het leven zonder verrassingen en wat pit?