De kers op de taart?

Op 15 augustus, de dag dat de de christenen het feest vieren van de voltooiing, spenderde ik een lange dag aan de eerste productie van onze kardoenkaas Corneel.
Het feest van de voltooiing is onder christenen beter gekend als het feest van Maria ten Hemel opgenomen, een visioen van de uiteindelijke voltooiing, dat naar aardse tweevoeters vertaalt zoveel wilt zeggen dat het voor alles en iedereen (ooit) goed zal aflopen. Een mens moet al veel moeite doen om een betere dag te bedenken voor een belangrijk Karditsel experiment 😉
Begin februari 2012, ondertussen weer drieëneenhalf jaar geleden, deed ik thuis in de keuken mijn eerste test met het stremmen van geitenmelk op basis van kardoen en de kaas die er uit voortvloeide smaakte verrukkelijk.
Ondertussen zijn er veel kaaswegen bewandeld en is er heel wat water naar de zee gevloeid.
Er is heus wel een verschil tussen thuis in een kastrol van een paar liter melk kaas maken of hetzelfde herhalen met een heuse plas melk in een operationele kaasmakerij met totaal ander materiaal. Ik had me voorgenomen pas met de eerste productie van start te gaan als alle condities waren ingevuld. En natuurlijk een goed voorbereiding, want dat is de helft van ’t werk.
Het productieproces verliep vlot, al kon de stremming iets beter en de verzuring in het vat wat sneller. Spannend uitgekeken naar de zuurtegraad (de pH) de volgende morgen. Die zat perfect en ook de tweede dag (vandaag dus). De gisten waren al volop aan het werk geschoten en dus tijd om de kazen te zouten. Corneel is een halfzachte, ongeperste kaas die met de hand droog wordt ingezouten.
Geen pekelbad voor Corneel 😉
Morgen kunnen de kazen naar de rijping en binnen een kleine drie weken toont de kaaskorst haar definitief gelaat en zal uiteindelijk de smaaktest het finale verdict geven, want the proof of the pudding is in the eating.
Het zou geweldig zijn als de eerste productie al voor een schot in de roos zorgt en Karditsel weer een vliegende start kan nemen. Het najaar wenkt, ‘het’ moment om onze Corneel naar het jaareinde toe op de markt te introduceren.
De verwachtingen op de kaasmarkt zijn alvast hoog gespannen voor dit vernieuwend product bij uitstek. Als het ons lukt (and why shouldn’t it), betekent dat voor een piepjonge kaasmakerij als Karditsel meer dan de kers op de taart … en wordt een zeer mooie droom werkelijkheid.

Wordt vervolgd …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.