Helvetica letters en … kaas

Helvetica … wie kent dit lettertype niet, wie gebruikt het niet?

Helvetica werd in 1957 ontworpen en heeft voor een hele stroming gezorgd binnen de grafisch design.
Er zijn hevige voorstanders die Helvetica dan ook voor bijna alles gebruiken, terwijl er anderen zijn die het absurd vinden om voor alles hetzelfde lettertype te hanteren, en weer anderen hebben technische bezwaren en vinden het onbruikbaar voor kleine tekst of webteksten.

Like most classic typefaces, the problems with Helvetica are not so much in its design as its misuse. Helvetica as often a ‘safe choice‘ for anyone who is too afraid or too lazy to choose something else. The main mistakes I see in its use have to do with a misunderstanding of functionality or context.
In most cases, one should blame ignorant and negligent users, not the typeface. There are many very fine uses, both historical and current, so it’s certainly possible to make it work. The choice just requires proper research, testing, execution, and good taste — like any design decision.

Helvetica ... gemeengoed?

Helvetica … wie kent het als kaascultuur, wie gebruikt het?

Eerst even terug in de tijd …
De Helvetiërs, net als wij Galliërs en naar ’t schijnt nog dapperder dan de Belgen, als we de Romeinen mogen geloven, vestigden zich in de Zwitserse Alpen. Als die gasten niet bezig waren om de Germanen van hun grondgebied te verjagen, dan maakten ze daar tweemaal daags kaas. Kaas die ze in de buurt in grotten bewaarden. Eén van die kazen is de huidige Emmentaler, een kaas die vandaag bij artisanale producenten nog steeds getuigd van die oeroude traditie.
De Romeinen noemden het land van de Helvetiërs Helvetica. Helvetica, het land dat wij vandaag als Zwitserland kennen.
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus Helveticus is een melkzuurbacterie die niet ingezet wordt als startercultuur om de melk te verzuren, maar wel om als additionele cultuur bitterheid in rijpende kazen te vermijden en nootachtige, roomachtige aroma’s aan de kaas toe te voegen.
Al wordt Helveticus vooral ingezet bij de productie van Zwitserse en Italiaanse (half)harde kazen, ook andere kaassoorten ontsnappen er niet aan. Zoals bijvoorbeeld Cheddar, Feta, Mozarella, wit- en blauwschimmelkazen.
De optimale groeitemperatuur van Helveticus situeert zich tussen de 43°C – 46°C. Dat maakt Helveticus uitermate geschikt voor kaastypes waarbij de wrongel in het kaasvat tot temperaturen boven de 40°C wordt opgewarmd, zoals het geval is bij Zwitserse kaassoorten, Cheddar …
Het topteam van Elsen kaasambacht ging vorige week op hun jaarlijkse kaas-motortrip naar de UK en ging o.a. bij de befaamde farmhouse Montgomery cheese langs.
Cheddar wordt net als ons Belgisch bier alsmaar zoeter. De zurige toetsen gaan eruit. Montgomery wijdt dit aan het algemeen gebruik van L. helveticus, waardoor veel kazen identiek gaan smaken en de typsiche aroma’s van het terroir verloren gaan. Net als andere kaasculturen wordt L. helveticus wereldwijd door slechts enkele grote spelers aangeboden, wat hoe langer hoe meer uniforme smaken in de hand werkt.
De Holy Grail van artisanale, rauwmelkse kaas ligt dan ook in het ontwikkelen van eigen (starter)culturen. Dat levert onderscheidende kaas op met specifieke smaak en identiteit, m.a.w. kaas die getuigt van een authentieke terroir (Taste of Place).
Geloof me, dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Een waardevolle doelstelling, maar moeilijk te bereiken.
Bovendien is de kaasmarkt en de gemakzuchtige, onwetende kaasconsument vragende partij voor stabiele kwaliteit van onbevlekte kazen.
Voor artisanale kaasmakers die streven naar ‘all natural‘ verschijnt er deze maand een kaasboek om naar uit te kijken:
Natural Cheesemaking
Het zou mooi zijn als in de nabije toekomst kaasmakers met passie voor het echte kaasambacht besluiten hun cultuurexperimenten met elkaar uit te wisselen. Met zovelen zijn we uiteindelijk niet meer. Door samenwerking worden we met z’n allen alleen maar beter en wijzer …
Together we can do better than Helvetica 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.