Rozengeur en maneschijn

Onze Cyriel
Karditsel heeft nu acht weken productie achter de rug. Acht Karditsel kazen worden ondertussen links en rechts ten lande verspreid. Daar hebben we zeven dagen op zeven hard voor gewerkt.
Ondertussen werden we vorige week laureaat van de Innovatie Award 2015 voor de Land- en tuinbouw van de Provincie Limburg met ons kardoenproject. De druk is hoog om snel met onze vrijbuiter Corneel aan de slag te gaan. Iedereen kijkt er immers met volle belangstelling naar uit.
Dat oogt allemaal heel veelbelovend, maar in alle eerlijkheid gezegd en gezwegen, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn wat de klok slaat.
Zestig jaar en nog steeds naïef …
Een kaasmakerij op een boerderij van nul uit de grond stampen, op ruim drie maanden tijd in productie gaan en denken dat alles zal lopen zoals je dat als ervaren kaasmaker hebt uitgedokterd. Forget it! Shit happens …
Of het met de poëtische woorden van Lawrence Ferlinghetti te zeggen:

The world is a beautiful place to be born into
if you don’t mind happiness
not always being so very much fun
if you don’t mind a touch of hell now and then
just when everything is fine
because even in heaven
they don’t sing all the time

Zoals al eerder geschreven, zitten we met een vervelende mucor besmetting. Mucor verspreidt zich via de lucht. In een nieuwe omgeving, met nieuw materiaal, waarin nog regelmatig door externen de laatste afwerking of regeling wordt uitgevoerd, veel bezoek over de vloer komt, de boerderij vlak naast de deur ligt, kan het niet anders dan dat er door gaten en kieren miserie binnenkomt. Dan mag je poetsen en uiterste zorg besteden zoveel je wilt, je ontkomt er niet aan. Het is nu elke dag met een klein hartje de rijpingscellen bemonsteren, de schade meten, geïnfecteerde kazen verwijderen, …
Geloof me, kaas weggooien waar je dagelijks hard voor hebt gewerkt om er het beste van te maken, doet meer dan pijn. Maar als kaasmakers hebben we ook ons eergevoel, alleen het beste is goed genoeg voor levering. Karditsel staat immers voor Kwaliteit.
Ik hoorde deze week nog van een ervaren kaasmaker van Het Hinkelspel dat er bij hun laatste verhuis naar een nieuwe kaasmakerij quasi een jaar voorbij ging vooraleer alles terug naar wens verliep.
Het is nu bij Karditsel alle hens aan dek om het probleem in de kiem te smoren.
Zodra dit euvel is overwonnen en nog enkele belangrijke basisvoorzieningen zijn getroffen, starten we met de proefproducties van Corneel. Zoveel is zeker. Er is verdorie geen mucor die dat gaat tegenhouden.
Voruit met de geit!

8 Reacties op “Rozengeur en maneschijn

  1. Pingback: Van op een ander: “Rozengeur en maneschijn” | regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"·

  2. Pingback: Het gaat goed | Bits and Bites·

  3. Pingback: Het gaat goed | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.