Karditsel start

De voorbije twee weken hebben we tegen de klok gewerkt om bedrijfsklaar te raken voor de geplande inspectie van het Voedselagentschap (FAVV) op vrijdag 6 maart. Gisteren dus …
We zijn met tien op tien geslaagd en dat levert ons een tijdelijke kaasvergunning op die ons toelaat te produceren en te verkopen.
Het ziet er proper uit, niet? Mag ook wel, want de nieuwe schuurborstels en aftrekkers hoor je van ver klagen 😉
Kaasmakerij Karditsel krijgt een erkenning als hoeveproducent en daar zijn we best wel trots op.
Binnen de Franse kaastraditie staat fromage fermier zeer hoog aangeschreven. Fromage fermier is kaas gemaakt op de boerderij uit rauwe melk. Koopt de kaasmaker daarentegen zijn melk aan bij boeren, dan spreken we ofwel van fromage artisanal (uit een traditionele, ambachtelijke productiewijze, al of niet uit rauwe melk), ofwel van fromage laitier (uit industriële fabricatieprocessen, meestal uit gepasteuriseerde melk).
Karditsel heeft zich als fermier met een professionele productieomgeving uitgerust, wat samen met haar kennis en ervaring borg staat voor topkwaliteit.


Zodra de productie op gang is gekomen en er kaas in de rijpingskamers ligt, post ik meer tot de verbeelding sprekend fotomateriaal.

Nu begint het echte werk.
Dinsdagochtend gaat de eerste melk in het kaasvat, melk die we rauwmelks zullen verwerken tot een aantal verse geitenkaasjes. Daarna volgen de gerijpte kazen. Met die kazen gaan we de boer op, zodat potentiële afnemers onze kazen kunnen beoordelen en … hopelijk en masse bestellen.
Tussen de productie- en verkoopsdrukte door verdedigt Karditsel op vrijdag 13 maart haar project voor de Innovatie Award 2015 van de Provincie Limburg.
Dan is eindelijk het ogenblik aangebroken om Karditsel’s grootste kaastroef op tafel te leggen. Tussen onze Azen van Kazen zit er immers een buitengewoon pareltje. Benieuwd wat jullie daarvan zullen vinden.
Ja, het wordt niet alleen een drukke maar ook een spannende tijd voor het Karditsel team.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.