Waar zijn de Galliërs?

De Mont Blanc vanaf Mont Beuvray
Sinds woensdagavond ben ik terug uit de Morvan (Bourgogne). Niet uit de rijke wijnstreek van de Côte-d’Or, maar uit de Nièvre waar enkel kleine groepjes Charolais runderen in het vochtige en nevelige winterlandschap enige beweging veroorzaken. Wij verbleven er bij Belgische vrienden die zich daar nog maar pas hebben genesteld. Vanop hun terras zien we in de verte Mont Beuvray liggen. Met zijn achthondereenentwintig meter is het één van de hoogste toppen in de Morvan. Op die top wordt de Gallische (of Keltische) vestingstad Bribacte opgegraven, een werk dat al midden de negentiende eeuw werd aangevat. Bibracte bevond zich op een kruispunt van handelswegen tussen het Keltische deel van Europa en het Middellandse Zeegebied.
Op de top heb je een geweldig uitzicht en als het weer meezit, zoals dat tijdens ons bezoek het geval was, zie je tweehonderdvijftig kilometer verder aan de horizon de Mont Blanc liggen.
Vlakbij onze verblijfplaats bevindt zich diep verscholen in de vallei de kaasboerderij Siloé van Jean-François en Florence Thellier. Gelukkig had het stevig gevroren, want anders hadden we nooit via het aarden pad de boerderij bereikt, laat staan terug bergop geraakt.
De geitenstalBij de eerste aanblik leek het of we honderd jaar terug in de tijd waren gekatapulteerd. Twee aggressieve ganzen deden hun job als waakhond alle eer aan tot Jean-François, de boer, het mannetje resoluut in de vlucht onder de arm nam en veilig in een hok deponeerde. De kaasmakerij bevond zich in de lage kelderverdieping van het boerderijgebouw. Florence verwerkt er dagelijks onder haar eentje de melk van hun honderdentien geiten en vijftien Salers koeien in een klein gamma pâte lactique kazen. Zoals ik had verwacht, maken zij ook de Charolais, een geitenkaas die in juni 2014 eindelijk het AOP label verkreeg.
Fromagerie Siloë
De Alpine geiten worden slechts eenmaal per dag gemolken, de Salers koeien tweemaal daags. Salers koeien komen uit de Auvergne (waar ze voor de lekkere Cantal zorgen) en zijn gekend voor hun hardheid. Zij verblijven probleemloos heel het jaar door op de weilanden, geen opstalling vereist. Maar Salers melkkoeien hebben nog een ander authentiek trekje. Salers koeien melk je niet alleen, je moet met twee zijn. De ene zet het kalf bij de moeder en terwijl het kalf één tepel leegzuigt, melkt de tweede de andere tepels. Als het kalf ophoudt met zuigen, is het gedaan met melken. Zonder zuigend kalf melk je geen Salers koe en zodra het kalf zonder melk door het leven kan, kun je dus ook het melken vergeten. ALfa Laval & C° krijgen op Salers bedrijven hun hoogtechnologische melkrobots niet aan de man, de Salers koeien zouden er enkel hun vuile kont aan afvegen.

Salers runderen

Jonge Salers runderen


De Thellier’s verkopen al hun kazen rechtstreeks in de regio. Dat kost hen drie werkdagen en naft voor vierhonderdvijftig kilometer. Als je op de boerderij rondkijkt, merk je dat er met al dat labeur niet veel overschot te rapen valt. Net als de Salers koeien blijven zij jaar in jaar uit baggeren in weer en wind.
Hopelijk zijn en blijven er voldoende stedelingen die de ware waarde waarderen van wat ze week in week uit voor een appel en een ei van de Thellier’s op hun bord krijgen.

Dit nevelig en vochtig deel van de Morvan doet me met zijn heuvelachtig landschap van hagen, bossen en weilanden sterk denken aan het mythologische Avalon. Jammer genoeg loopt dit authentiek gebied leeg als een zandloper, als een verroeste waterleiding met een fit ter grootte van een ei.
’s Nachts dwalen er in nevels gehuld de geesten rond van onrustige maar roemrijke Galliërs. Zij komen van Bribacte en zoeken naar sporen van stamgenoten.
Misschien vinden zij voortaan enige rust als ze in Certiaux, vlakbij Villapourçon, de aanwezigheid ontdekken van twee vastberaden Belgae, reeds in Caesar’s tijd geroemd als de dappersten der Galliërs. Horum omnium fortissimi sunt Belgae.
Laat het ons hopen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.