De Vergeten Kazen

SlowCheese-2013_6
Ik kwam de producten van Domaine Maraÿn de Bartassac voor het eerst tegen in 2005 tijdens mijn bezoek aan Slow Cheese in Bra (Piëmonte – Italië). Een kaasstand waar je niet aan voorbijloopt, zoveel is zeker. Afgeladen bakken vol vreemde, grijsbruine kaasjes die de indruk gaven dat ze al jaren ergens in een kelder hadden verbleven en bij wonder intact waren teruggevonden.
Tussen heel dit aasortiment van geiten- en koekaasjes zaten er bij die vijf jaar oud waren. Ik had de gelegenheid met de man achter dit verhaal, de baardige Hughes Lataste, een klapke te doen en jullie kunnen al raden wat mijn eerste vraag was. ‘What the f**k is this?’ maar dan in ’t Frans.
Dat is wat een eeuw geleden de dagelijkse kost was van de boerenbevolking in de Gascogne. Hun dagmaaltijd, zeker in de harde winter als er geen vers proviand meer ter beschikking stond. Krachtvoer van geconcentreerd eiwit om een dag zwaar landwerk mee door te komen. Hun geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Tempeliers en de Kruistochten.

Ondertussen zijn het vergeten kazen, vergeten door de geschiedenis, vergeten door de boeren die ze ooit maakten en vergeten door de consumenten.
Maar zij gingen op zoek naar de oude recepturen die vroeger van generatie op generatie werden doorgegeven. Die vonden ze en zeer gedreven pakten ze in 1986 hun productie weer op om gepassioneerd te getuigen van het cultureel kaaserfgoed van de Gascogne.
Hun boerderij bevindt zich in Landiras, vlakbij Bordeaux, en telt een vijftiental Jersey koeien en honderdveertig Aquitaanse geiten (het plaatselijk traditioneel ras maar met uitsterven bedreigd). Rassen die ze bewust kozen omwille van hun hoog eiwitgehalte.
Het Aquitaans geitenras
Op Domaine Maraÿn de Bartassac hanteert men ultra-natuurlijke methoden: hun dieren eten en drinken enkel wat hun grond voortbrengt, hun dieren worden er geboren en ze sterven er ook. Tussen de veestapel lopen er geiten van 17 – 18 jaar en koeien van dertig jaar oud. Dat is wel vrij duurzaam, niet?

Meer verneem je van de gepassioneerde man zelf in onderstaande videoclip.
Ervaar de Authenticiteit van Aquitanië

Hier nog wat foto’s die ik van hun kaasstand nam op Slow Cheese 2005 en Slow Cheese 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.