Kaas brouwen

Workhop Brouwland 6 december 2014
Gisteren gaf ik bij Brouwland een workshop met als thema ‘Zelf feta en ricotta maken‘.
Tweemaal na elkaar dezelfde workshop, want er hadden zich een dertigtal personen ingeschreven. In de Brouwland Academy zijn er vier kookeilanden, wat ons toeliet met vier personen per eiland de workshop voor iedere deelnemer (inter)actief te maken.

Waarom de keuze voor feta en ricotta?

Feta is snel gemaakt, vergt geen speciaal kaasmateriaal, hoeft niet gerijpt te worden, wordt bewaard in de koelkast en is reeds na een week consumeerbaar, terwijl het maanden houdbaar blijft.
M.a.w. het maken van feta ligt in ieders handbereik en je slaatjes afwerken met zelfgemaakte feta geeft je een meer dan voldaan gevoel. Als je de moeite doet de kaaswei die voortvloeit uit de productie van feta op te warmen, verkrijg je als surplus nog lekkere ricotta ook.
We verwerkten natuurlijk verse, rauwe geitenmelk van de biologische geitenboerderij ’t Goerenhof in Lummen, melk die Brouwland nog voor het ochtendgloren was gaan halen. Het moet gezegd, Brouwland verzorgt haar workshops heel professioneel en spaart kosten noch moeite om die zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Chapeau!!!
Uit die geitenmelk maakte ik twee weken eerder ook feta om de deelnemers van de workshop in staat te stellen het eindproduct te proeven en te beoordelen.
Die productie leverde 136 gram feta per liter geitenmelk op en 47 gram ricotta per liter kaaswei. Dat betekent in totaal een 180 gram kaas per liter melk. Een heel mooi rendement. Nog een goede reden om het thuis zelf te maken, zou ik zeggen.

Feta

Feta is een klassieke ongerijpte kaas uit schapen- of geitenmelk die van oudsher wordt gemaakt in Griekenland en Turkije. Feta wordt echter ook elders geproduceerd (en dan vaker uit gepasteuriseerde koemelk), alhoewel het dan volgens de Europese Unie geen feta mag heten. Binnen de EU wordt feta immers sinds juli 2002 beschermd door het keurmerk Beschermde OorsprongsBenaming.

Ricotta

Uit de productie van feta verkrijgen we als restproduct (zoete) kaaswei. Die quasi vetvrije kaaswei bevat echter nog heel wat hoogwaardige eiwitten, namelijk albuminen en globulinen. Die worden door verhitting gerecupereerd en dat levert ricotta (cfr. Sérac) op. De naam ricotta is niet voor niets afgeleid van ‘recuite’ oftewel ‘opnieuw gekookt’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.