Kleine kantjes van grote jongens

Vijf generaties van Maroilles affineurs volgden elkaar op in Marbaix. Vandaag gooit de laatste affineur van het dorp, Étienne Delcambre en zijn vrouw Nathalie, de handschoen in de ring. Het koppel verkoopt hun huis om de schuld aan hun leverancier, een industriële kaasmakerij in het Franse departement Aisne (Picardië), te kunnen vereffenen.

Étienne en Nathalie  Delcambre, affineurs van Maroilles

Le Marbaix: merknaam van Étienne en Nathalie Delcambre, affineurs van Maroilles in Marbaix


Van de een op de andere dag besliste die kaasmakerij hun geen kaas meer aan te leveren om te rijpen, niettegenstaande die al sedert 1976 als hun enige en unieke leverancier optrad. Geen overleg, geen geduld, geen medelijden …
Je leest meer over hun relaas op les brosseurs de maroilles.
Weer een artisanaal kaasverhaal dat verdwijnt, zoals ik dat beschreef in Welk verhaal vertelt de kaas?.
Wat mij betreft, het zoveelste voorbeeld van oneerlijke handelspraktijken, waarbij mensen in/rond grote organisaties behandeld worden als vervangbare, naamloze radertjes, casuals of war in de prijzenoorlog van grote retailers, van de hebzucht van aandeelhouders.
Er is een retailer die vandaag reclame maakt met het gegeven in zee te gaan met lokale producenten zodat er +/- 200 lokale producten in de schappen van hun grootwarenhuizen liggen.
Zolang dat ‘in zee gaan met‘ niet impliceert dat die zakelijke relatie gefundeerd is op basis van gelijkwaardigheid en eerlijkeid, zal één partij zorgeloos in een bootje zitten, terwijl de anderen zullen blijven zwemmen om niet te verzuipen. Jullie mogen raden wie in ’t bootje zal zitten ;-((
Alleen een faire en betrokken voedselketen staat borg voor een duurzame voedselvoorziening. Localwashing en bogus marketing kunnen we dan ook missen als kiespijn.
Maar de Tijdsgeest staat op verandering en het zullen de zogenaamde kleintjes zijn, die geleerd hebben om op faire basis samen te werken, die samen met betrokken consumenten de richting wijzen en het pad effenen voor een voedselvoorziening die echt duurzaam is.
Het is aan de grote jongens om hun manieren te houden, we leven niet meer in de negentiende eeuw …

Een Reactie op “Kleine kantjes van grote jongens

  1. Pingback: Maroilles … eeuwenoude kennis | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.