Neem en Geef … een boek

Het boekenruilkastje in Hasselt
Wat is er mooier in het leven dan geven en nemen? Dat kunnen wij mensen op zo veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door onbekenden deelgenoot te maken van de verhalen die je hebben geboeid, verwarmd of ontroerd. Samen met twee andere meiden nam mijn dochter Lieselotte het initiatief voor de eerste officiële Little Free Library in Hasselt. Het kastje kreeg een mooie plek in een Hasseltse buurt en werd op 27 augustus officieel ingehuldigd. Het vormt nu, samen met ruim vijftienduizend andere boekenkastjes, onderdeel van het wereldwijd Little Free Library project.

What is a Little Free Library?
It’s a “take a book, return a book” gathering place where neighbors share their favorite literature and stories. In its most basic form, a Little Free Library is a box full of books where anyone may stop by and pick up a book (or two) and bring back another book to share. You can, too!

Met dit free initiatief is mijn dochter niet aan haar proefstuk toe. Volgens mij werd ze net als Achilles van kindsaf in een bad gedompeld. Gelukkig niet in het koude water van de onderwereld, maar in de warme gevoelswereld van honderden verhalen en de bedwelmende geur van duizenden boeken. Dat heeft ze ontegensprekelijk te danken aan haar moeder die elke avond versjes vertelde en aan Ludo, haar leraar in het lager onderwijs, die begeesterd verhalen voorlas. Daar is me op dat ogenblik veel van ontgaan, want ik zat in die periode van ’s morgens tot ’s nachts tussen of achter de melkgeiten ;-(
Het verbaasde ons dan ook geen haar dat ze jaren later als licentiaat in de Germaanse talen en master in cultuurmanagement een proefschrift afleverde rond de beleveniseconomie en het bibliotheekwezen. Dat onderzoek leidde in samenwerking met Bruno Verbergt, professor Algemeen en strategisch management aan o.a. de Universiteit Antwerpen en Danie De Sadeleer, hoofdbibliothecaris van de Leuvense openbare bibliotheek Tweebronnen, mee tot het boek Wauw, hier leest men boeken, een inspiratiegids voor boekhandelaar, bibliothecaris en bibliofiel.
Zo zie je maar hoe ogenschijnlijk kleine jeugdervaringen later een leven vorm kunnen geven. Haar passie voor boeken (en cultuur in het algemeen) zit erin en gaat er nooit meer uit.

Als je boeken bekijkt als het hoopvol streven van woorden naar onsterfelijkheid, dan draagt zij met het free library project, haar leessalon en het organiseren van privé-boekenruilbeurzen daar meer dan een steentje toe bij.
Kortom, een meid uit de duizend en zoals dat dan met trotse vaders gaat: ‘Waar het hart vol van is, loopt de mond en de pen van over.

6 Reacties op “Neem en Geef … een boek

 1. Fantastisch! Lezen voor iedereen. Alleen staat er een foutje in het artikel. In Heusden-Zolder staat al sinds 2013 een boekenruilkast en wordt op 12 september de vijfde kast geopend. In april 2016 volgt dan de zesde kast. De kasten zijn een initiatief van Het Berenhuis en Hart voor Limburg. Mogen wij je dan ook vragen de zin ‘het eerste Limburgse boekenruilkastje’ weg te laten? Heel veel succes met je initiatief, Gerlinde Gilissen

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb even poolshoogte genomen … Dit initiatief werd door de drie boekenmeiden bewust aan de pers voorgesteld als de eerste officiële Little Free Library in Hasselt.
   Daar heeft o.a. TVL in hun artikel een eigen invulling aan gegeven en … ik heb dat achteloos overgenomen.
   Zoals je kan merken, werd dit foutje nu bijgesteld. Lang Leve … ‘alle’ boekenruilkastjes 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.