Trilogie – deel 2: Als Kwik

Kwik en Flupke
Gepost op 3 oktober 2004 nadat de Kwik, mijn Machelse kamerout, na vijfendertig jaar terug in mijn leven kwam. Ook al zien we elkaar sindsdien heel onregelmatig, elkaar kwijt raken doen we nooit meer.

Bram

Drie zondagen geleden hoorde ik op de radio een eerder opgenomen interview met Bram Vermeulen. Bram vormde samen met Freek De Jonge Nederlands Hoop, een cabaretgroep die begin 1970 met succes (het linkse) Vlaanderen en Nederland beroerde. Na de split in ik-weet-niet-welk-jaar ging hij solo en schonk ons sedertdien enkele hartverwarmende CD’s.
Mijn hart stond even stil toen ik op de radio vernam dat hij op vakantie in Toscane schielijk overleed. Op 57jarige leeftijd verliet hij ons voor een solotrip naar het hiernamaals. Hoe het verder met hem vergaat horen we, als we Bram mogen geloven, in ons volgend leven.
Op zondagmorgen dus, mediterend achter het stuur, hoorde ik hem in dat interview zeggen hoe opmerkelijk het is dat in Vlaanderen iemands beste vriend, de vriend voor het leven, uit de lagere school blijkt te komen. Een periode in het leven waarin de onschuld en de zuiverheid de toon aangeeft. Meestal een buurjongen …
In Nederland daarentegen duikt de beste vriend vanaf achttien jaar op, of na de middelbare school of nog later in het leven. Een cultuurverschil waarvoor hij zelf nog geen verklaring had gevonden.
Opmerkelijk toch die verschillen! Maar ze houden de relatie tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden spannend. En wat is een relatie zonder spanning? Als een mannenonderbroek zonder elastiek. Je trekt het spul keer op keer naar boven, maar twee minuten later hangt het weer rond je knieën te dabberen.
Het buurjongenfenomeen: Iemand uit de lagere school waar je de rest van je leven mee verbonden blijft, ook al heb je bijna vijfendertig jaar met elkaar niet meer opgetrokken.

In Machelen waar de ouderen van het mannelijk geslacht trekkebenend door het dorp sukkelden als menselijke hiëroglieven van het oud-Brabantse ras, liggen mijn aardse wortels. Bij ons in ’t dorp dronken ze dan ook veel te veel Palm en … Dobbele Palm met Kerstmis.
Wat doet je aan DE Palm denken: Vriendelijk ogende, bruine boerenpaarden met blonde manen!
Kijk maar naar de reclamespotjes. Die laten op het scherm stoere boerenpaarden los en iemand zegt met onverschrokken stem: ‘PALM … waarom? DAAROM!‘ Geen flauw gezever zoals bij dat andere biermerk: “MATEN, MAKKERS, MAES”.
Daar, waar nu Makro en autosnelwegen heersen, groeide ik op in een arbeiderswijk waar iedereen iedereen kende, de achterdeur plat werd gelopen en de voordeur niet bestond, de kinderen na schooltijd op de straten speelden, het bos in handbereik, op een boogscheut van Brussel. Machelaars zijn halve brusselaars en dat hoor je in het plaatselijk dialect. Een Machelaar heeft geen maten of makkers, maar ‘kamerouten‘.
Kwik en ik waren onafscheidelijke kamerouten. Zag je de ene dan zag je de andere. Wij waren uit elkaars buurt niet weg te slaan.
Ravotten, ruzie krijgen, ontzettend veel ruzie maken, twee dagen mokken maar onherroepelijk terug bij elkaar kruipen vanuit het diepe besef dat je elkaar eigenlijk geen dag kunt missen, lief en leed delend, samen stil en schuchter bij het kleine en grote verdiet.
Als twee spitsbroeders liepen wij zorgeloos door het dorp, maar ook onontkomelijk jaar na jaar onze volwassenheid tegemoet. En die kwam er voor we er erg in hadden. Na onze lagere school nam het leven ons apart en stuurde ons elk een ander pad op.

Frodo en Sam

Naar aanleiding van onze vijftigste verjaardag hebben we elkaar gezocht en ook gevonden.
Mij leek het als met schroom terugkeren in het ouderlijk huis na een eeuwiglijkende afwezigheid.
Je loopt schoorvoetend de kamers in, trekt voorzichtig de kastladen open en merkt dat alles nog op zijn vertrouwde, gekende plekje ligt. Dat geeft een onnoemelijke rust: terug thuiskomen, de draad terugvinden met een wezenlijk stuk van jezelf.
Daarom is ware vriendschap als kwik: ‘Eenmaal in je lijf zet het zich vast en stapelt zich op zodat je het nooit meer kwijt raakt’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.