Traag maar gestaag

Sedert wij in januari 2014 onze nieuwe kaasplannen aankondigden, kan ik me best inbeelden dat de indruk is ontstaan dat wij in plaats van volop actie te ondernemen in een lange winterslaap zijn vervallen. Eerlijk gzegd, heb ik dat bijwijle ook gedacht …
Ik bespaar jullie de resem (dwaal)wegen die we hebben afgelegd, het eindeloos wachten, de ups and downs die ons te beurt zijn gevallen and last but not least het ongeduld en de moedeloosheid die daarmee gepaard gingen. Maar vincit qui in labore persistit 😉
Samen met de biologische geitenboerderij ’t Goerenhof, uitgebaat door Koen VanRoye en Pieter Coopmans (aka de Herkenrodeboer), hebben we de goede intenties en het concrete plan opgevat om in vennootschapsverband op hun boerderij kaas te maken.
Voor het geitenbedrijf, dat nog in volle expansie is, zorgen Koen en Pieter. Magda en ik zouden dan zorgen voor de verwerking van de melk en de commercialisatie van de kaas.
Voor ons een prachtige opportuniteit om terug kaas te maken. Niet zomaar kaas natuurlijk, wat dacht je wel. Buitengewone kleinoden uit rauwe geitenmelk, daar gaan we voor.
Voor Koen en Pieter biedt het een concrete kans op duurzame meerwaarde, terwijl ze toch al hun aandacht en zorg op het geitenbedrijf kunnen blijven richten.
Gelet op onze leeftijd hebben wij een beperkte houdbaarheid, maar die is lang genoeg om de kaasmakerij stevig op de kaaskaart te zetten. De Biogenoten van de Demerstreek (het front van Hagelandse bioboeren), kaaswinkels zoals Elsen Kaasambacht & C° en Nederlandse kaasvrienden kunnen daar zeker bij helpen 😉
Ondertussen staan er driehonderd gelukkige geiten te herkauwen en kunnen Koen & Pieter de kaasactiviteit van ons overnemen. Als dat geen win-win is.
Er valt echter nog heel wat te bespreken en te onderzoeken voor het zover is. De voorbereidingen zijn getroffen, maar het is wachten op ontbrekende informatie om een correct financieel plan te kunnen opstellen. Een definitieve ‘go’ komt er dan ook pas na wederzijdse goedkeuring van het financiële luik.
Het heeft heel wat aarde aan de dijk gehad, maar nu heeft het er alle schijn van dat we na heel wat omwegen en lange jaren zullen kunnen zeggen: ‘Wij zijn terug van weggeweest. Terug waar onze ziel en onze passie huist‘.
Wij hebben heel wat tijd nodig gehad om op het juiste kaaspad te belanden. Onze huidige plannen zijn dan ook als een tweejarige Comté die door lange rijping bulkt van smaak en aroma’s.
Geitenboerderij Goerenhof met boer Koen en Pieter
Binnenzicht geitenstal
Het staat buiten kijf dat heel deze ontwikkeling de intensiteit van mijn kaasexperimenten heeft opgedreven.
In de rijpingskast beginnen allerlei kazen zich van hun beste kant te laten zien. Vorige week maakte ik dan eindelijk kaas in openlucht. Kwestie van de goede temperatuur te kunnen aanhouden. Warm was het verdorie zeker genoeg, maar de wind speelde wel wat parten. Dus dat werd roeien met de riemen die voorhanden waren. Dankzij wat kunst-en vliegwerk kreeg ik gelukkig snel de gisten aan de waggel. Ze zullen aan die kaas een aardige kluif hebben en het blijft bijgevolg afwachten hoe het zuivel zich verder gaat ontwikkelen. Waarschijnlijk traag, hopelijk gestaag 😉
In openlucht verkazen
Buitenlucht kaasjes
Dan wordt het nu stilaan tijd om eens fatsoenlijk na te denken over een naam voor de kaasmakerij en de namen voor de kazen die we voor ogen hebben.
Rond die productnamen kunnen jullie moeilijk meedenken, vermits jullie nog geen idee hebben wat het gaat worden, maar ik hou niemand tegen om ideeën te spuien rond de naamgeving voor de kaasmakerij. Ik zou zeggen: ‘Laat jullie eens goed gaan’ 😉

2 Reacties op “Traag maar gestaag

  1. Het pand dat er staat is in ieder geval in stijl opgetrokken, dat voldoende fundament (anders leg je er gewoon een stukje bij) biedt om dat uit te bouwen. Meesterlijk fijn om te zien dat er schot in de zaak zit en het geen schot met losse flodders is geweest. Chapeau Maître en Magda, het is jullie meer dan gegund. En wij: wij kunnen nauwelijks wachten om onze kaas bij die van jullie aan te laten sluiten. “Kaas van bij ons” bij jullie Noorderburen en “Ollandse Kaas” met natuurkorst bij onze zuiderburen.

    Like

  2. Pingback: Maakt geld gelukkig? | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.