Van keutel tot frietpatat

Van keutel tot frietpatat
Eind maart bracht mijn zoon Pepijn vijf zakjes patatten binnen.
Pepijn was naar het Burning Ice Festival geweest met als thema The GenTech Future That Never Was en dus logischerwijs in het teken stond van de gen-technologische aanpak van onze wereldvoedselproblematiek én de agro-ecologische alternatieven. Op dit festival was ook het Zweeds kunst- en wetenschapsproject Potato Perspective aanwezig, die gratis en voor niks zakjes patatten aanboden. Niet zomaar patatten, maar allerlei rassen van vroeger tot nu. Uit het aanbod nam hij vijf zakjes mee en ik pootte uit elk zakje één patat op 1 april.
Dit is geen late aprilgrap want gisteren op 11 juli, onze Vlaamse feestdag, honderd dagen later rooide ik het aardappelbedje. Een symbolische daad, want wat zou Vlaanderen zonder patatten (geweest) zijn. Als je er geen idee van hebt, vraag het dan eens aan Ieren, die weten er alles van.
Kijk nu zelf eens naar de evolutie die de patat tussen 1615 en 2010 meemaakte. Merk het verschil qua voorkomen en formaat, maar ook in opbrengst.
Wat een staaltje van veredeling en dat zonder de inzet van ggo’s. Dat stemt tot nadenken, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s