Alchemie in het Binnenveld

Het Binnenveld is een weidevogel- en stiltegebied gesitueerd in het zuidelijke deel van de Gelderse vallei in de Nederlandse provincie Gelderland. Vlakbij ligt de FoodValley en Wageningen University (WUR). In dat Binnenveld start Meester-Affineurs een ambitieus kaasaffinage project op, waarbij Boerderij de Hooilanden met hun blaarkop koeien zorgen voor de biologische koemelk, Melkschapenhouderij Boonzaaijer voor de schapenmelk en een biologische geitenboer voor de geitenmelk. Gerrit Boonzaaijer, de jonge schapenboer, gaat nu naast zijn eigen melkplas ook een deel van die koe- en geitenmelk rauwmelks verwerken. Zodra de kaas van het pekelen is opgedroogd, vertrekt de kaas naar de nette rijpingsruimte die Meester-Affineurs op Boerderij de Hooilanden professioneel heeft uitgerust. Voorloping worden het allemaal kazen van het goudse type, maar gerijpt met een natuurlijke kaaskorst.
Vrijdag, de dertiende, was het dan zover. Op de agenda stond de productie van de eerste proefbatches met koemelk en schapenmelk.
Een hele dag kaas maken, tweehonderd kilometer van mijn deur. Dat is eens iets anders dan klooien in de keuken in Rotselaar.
Goudse kazen in Zwitserse kaasvormen, uitgerust met het mooi en strak keurmerk van Meester-Affineurs.
De kazen kwamen mooi geperst uit de pers. Vanochtend gingen ze in de pekel. Volgende week begint dan de rijping in een maagdelijke ruimte en tien à twaalf weken later zou dat een verbluffend smaakvol resultaat moeten opleveren. Onderscheidende smaken uit een onderscheidend concept.
In het Binnenveld gaat kaas rijpen zoals het hoort … in alle stilte.

Een Reactie op “Alchemie in het Binnenveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.