Het snijdt geen hout

Kaas en plank vormen een symbiose

Op Save Our Cheese kun je vanaf nu de updates volgen rond dit onderwerp

Hoe hard kun je de plank misslaan? Wel de FDA (Food and Drug Administration), de Amerikaanse tegenhanger van ons Federaal VoedselAgentschap (FAVV), is er zwaar aan het naast slaan.
Die FDA stelt nu dat het rijpen van kaas op houten planken een inbreuk is op hun huidige Good Manufacturing Practice. Rijpen op hout is echter een eeuwenoud gebruik,  vaak ook essentieel in het rijpingsproces, en die praktijk wordt bij ons in Europa na grondige wetenschappelijke onderzoeken reeds lang als perfect veilig beschouwd.
Het valt dan ook niet te verwonderen dat er momenteel heel wat ongeloof en angst heerst onder de artisanele kaasmakers in de US, al wordt het gebruik niet enkel bij kleine producenten van artisanale kazen toegepast.
Maar die regelgeving heeft ook haar impact op de import vanuit Europa. Zoals het nu gesteld wordt, zijn die importkazen aan dezelfde regelgeving onderhevig.

It stands to reason that if an importer is using wood boards, the FDA would keep these cheeses from reaching our borders until the cheese maker is in compliance. The European Union authorizes and allows the use of wood boards. Further, the great majority of cheeses imported to this country are in fact aged on wooden boards and some are required to be aged on wood by their standard of identity (Comte, Beaufort and Reblochon, to name a few). Therefore, it will be interesting to see how these specific cheeses will be dealt with when it comes to importation into the United States.

Hoe kortzichtig kun je zijn?
Een kaas en een plank hebben een symbiotische relatie, zij horen bij elkaar. Hoor maar eens wat Charles Arnaud erover vertelt in het videofragment Le Travail du Détail.
De reactie van Willem Franck op Facebook slaat heel wat nagels op de kop betreffende de FDA en haar regelgeving.

Lees het volledige artikel Game Changer: FDA rules no wooden boards er maar op na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s