It’s a waste to waste your waste

Photo credit: AFP / Archives, Alain Julien

Chaource fermier   (photo credit: AFP / Archives, Alain Julien)


Wie kaas maakt, kent de verhouding. Tijdens het kaasproces verandert melk in kaaswrongel en kaaswei. Ruim vijfentachtig percent van de melkplas blijft achter als wei, de rest wordt kaas(wrongel). Kaaswei is een organisch afvalproduct voortkomend uit de kaasproductie. Veelal gebruikt in veevoer, vooral in de varkenshouderij. In de Bourgogne streek (Frankrijk) is dat ook altijd al gebruikelijk geweest, maar vandaag is de varkenshouderij daar zo goed als verdwenen.
Dus zocht Fromagerie Gaugry, fabrikant van Epoisses en Chaource fermier naar een alternatief.
Zij zetten de kaaswei nu om in biogas en met dat gas verwarmen ze hun kaasmakerij. De investering wordt in zeven jaar terugverdiend.
De eerste kaasmakerij in Frankrijk die dit procédé van methaangasopwekking in de praktijk bracht, waren de monniken van Abbaye de Tamié in de Savoie. Monniken zijn traditioneel steeds voorlopers geweest, zeker in landbouw, veeteelt en aanverwanten.
Ondertussen bestaan er bijna vierhonderd sites waar men op die manier afvalstromen uit de landbouw recycleert. Daarmee blijft Frankrijk echter nog ruim achter Duitsland waar reeds zevenduizend van die bedrijven bestaan. Frankrijk engageert zich om tegen 2020 tienmaal zoveel bedrijven met dit recyclagesysteem uit te rusten.
Waar staat Vlaanderen in dit verhaal? Wellicht heeft Vlaanderen andere verhalen. Grootse verhalen natuurlijk, verhalen over groei, jobs, jobs en jobs, waarin het geroep naar duurzaamheid hees achterblijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.