Hoe vettiger hoe prettiger

Hoe vettig kun je zijn?
Hoe vet kun je zijn? ‘Alles is relatief‘ heeft Einstein ons al een heel tijdje terug aan het verstand proberen te brengen. Wel, hoe zit het dan met het vetgehalte van kaas en hoe interpreteer je dat correct? Doodoeners dus voor wie bezeten is door light food en meent goed bezig te zijn 😉
Onder het motto ‘Redt het Vet‘ moet ik er de Weight Watchers op attent maken dat men niet al het vet over dezelfde kam moet smeren en dat het vetgehalte in kaas sterk afhankelijk is van het kaastype.
Het vetgehalte van een kaas wordt op de verpakking standaard uitgedrukt in x % vet in de droge stof van die kaas. Raak niet in paniek als je bijvoorbeeld 58% leest. Alles hangt er immers van af hoe veel of hoe weing vocht er in de kaas zit.
Neem nu een verse, zachte kaas. Eentje die je vlot op je boterham kunt smeren. Het vetgehalte op de verpakking leest 58%. In dergelijke kaas zit makkelijk 60% vocht, m.a.w. de droge stof van die kaas is 40%.
Wel, dan bevat 100 gram van die kaas in werkelijkheid slechts 23 gram vet en geen 58 gram zoals vaak foutief wordt gedacht.
Neem een gerijpte, droge geitenkaas met ook 58% vet in de droge stof. Die kaas bevat minder vocht, pakweg 50%. Honderd gram van die kaas bevat bijgevolg 29 gram vet.
In Frankrijk hanteert men omwille van al die light obsessies meer en meer de standaard x% matière grasse dans le produit fini. Dat geeft, zoals aangetoond, een lager percentage op de verpakking and last but not least meer koopopties voor de naief denkende consument met vetvrees.
Of dat nu allemaal gaat helpen, weet ik niet. Sommigen worden immers al knorrend vet …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.