Geduld is een mooie deugd

Halfharde kaas met gemengde korstflora
Op de kop een maand oud, best al gaaf om naar te kijken maar qua smaak nog niet te pruimen.
Een achthonderd gram wegend, halfhard experiment uit koemelk, ongeperst en droog ingezouten, met een gemengde natuurlijke korstflora.
Vierentwintig uur na productie, vlak voor de eerste inzoutbeurt, gaf de pH meter een waarde aan van 4,77. Ietsjepietje aan de lage kant, zelfs voor een niet gestabiliseerde wrongel, maar wel een goede motivatie voor gisten om onder gezonde stress volop op de korst aan de slag te gaan. Ondanks mijn primitieve en geïmproviseerde (rijpings)omstandigheden hebben ze dat ook met volle goesting gedaan. Wat is een mens zonder vrienden … hoe klein die ook mogen zijn 😉
Het is natuurlijk een stuk eenvouiger en makkelijker om met een gewassen of gestabiliseerde wrongel aan de slag te gaan, maar meer in de verzuring duiken levert ontegensprekelijk op het eind van de rit een kaas op met meer smaak en aroma’s. De keerzijde van die veelbelovende medaille is dat men langer moet wachten op een organoleptisch optimum. De naarstig werkende micro organismen hebben naast een geschikte biotoop vooral tijd nodig om de proteolyse en lipolyse te bewerkstelligen voor een tot vol smaakrijkdom gerijpt zuivel.
Met dit type geproduceerd zuivel had ik dit proces duidelijk kunnen versnellen door de inbreng van Penicillium roqueforti of glaucum, maar het maken van een blauwgeaderde kaas ligt niet in mijn bedoeling.
Mijn hart ligt trouwens ook niet bij halfharde of harde kazen. Zachtere kaassoorten vind ik persoonlijk een grotere uitdaging als kaasmaker. Maar de realiteit is dat in zwakke verkoopsperiodes het wel handig en economisch verstandig is te beschikken over een product dat langer mag of kan rijpen en de (markt)tijd overbrugt.

Ruim drie maanden zijn ondertussen weer vervlogen sedert we ons kaasproject publiek kenbaar maakten. Ondertussen sprokkel ik de moed en het vertrouwen, maar vooral het geduld bij elkaar om te wachten tot allerlei besprekingen en de vereiste toestemmingen ons een definitieve GO geven om onze natte droom op de wereld te zetten.
Geduld is een mooie deugd die men het makkelijkst verliest als men het niet bezit …

Een Reactie op “Geduld is een mooie deugd

  1. Pingback: Alleen de Tijd wacht niet | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.