Cum Laude is de jaarlijkse smaakwedstrijd voor de verkiezing van de allerlekkerste Nederlandse Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Die verkiezing gaat dit jaar door op 1 april in Bodegraven.
Mede dankzij mijn reactie op de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde werd ik door @boerenfluitjes, aka Ester van Aalst, bij de Commissie Cum Laude voorgedragen als proevend jurylid. Vandaag ontving ik van de Commissie een officiële bevestiging.
Als enigste niet-Nederlander tussen een hoop kaaskoppen op een dag als 1 april … als dat maar goed komt. Voor wie laat ik in het midden 😉
Ik ben wel blij de kans te krijgen om dit event eens in levende lijve als betrokkene mee te maken.
Wat houdt de proeverij in?
Er zijn 3 hoofdcategorieën binnen kaas waarbinnen je als proever kunt worden ingedeeld:
- Goudse Boerenkaas, geproduceerd in 2013
- Overige (boeren)kaas, geproduceerd op de boerderij. Dit is een verzamelcategorie, waarin:
- Oude Boerenkaas (geproduceerd in 2012)
- Boeren kruidenkaas
- Boeren-Leidse kaas
- Geitenkaas
- Schapenkaas
- Kaas van gethermiseerde of gepasteuriseerde melk
- Kaas met een verhaal: de enige categorie die niet ‘blind’ wordt geproefd. Hierbij gaat het niet alleen om de smaak van de kaas, maar speelt ook de uitstraling (etikettering) en het verhaal van de boer(in) een rol in de beoordeling.
En dan zijn er ook nog 1 of 2 bijkomende categorieën boerderijzuivelproducten, anders dan kaas. Denk aan boerenkarnemelk, -yoghurt, -kwark, -boter, -hangop en –ijs e.d.
Wat er uit die smaakbus komt en wat mijn persoonlijke bevindingen waren, krijgen jullie hier na 1 april vanzelfsprekend in geuren en kleuren te lezen. Meer nieuws is nu en later te vergaren op Twitter via de hashtag #CumLaudeNL.
Pingback: Als ‘t maar plezant blijft | Bits and Bites·