Alleen een heer en een beer willen meer

In de oostelijke neus van Vlaams-Brabant ligt Rozenhoven, een melkbedrijf dat sedert 1998 biologisch actief is. In het begin als gemengd bedrijf met melkvee, varkens, aardbeien en winterkolen. Vandaag zorgen tachtig gelukkige melkkoeien er op hun eentje voor de dagelijkse ambiance.
Van Rotselaar naar Geetbets

Rozenhoven ligt in Geetbets, op de kop 38 km van onze woonplaats, 40 minuten autorijden. Best te doen.
De laatste weken gaan we er elke zondagmorgen naartoe om verse melk te halen die we dan thuis in de keuken rauwmelks verwerken. Als we dan toch moeten wachten op een en ander, kunnen we onze tijd toch nuttig invullen met productietesten.

Potstal Rozenhoven

Easy Living in de potstal op Rozenhoven, Geetbets (Vlaams-Brabant)

Denny de Jong en zijn vrouw Marja namen het biologisch bedijf over van vader Jan en bouwden het in de voorbije jaren verder uit. Naast zwartbonte en roodbonte Holstein koeien werden ook Brown Swiss, Jersey en Montbéliarde koeien in de veestapel gebracht. Denny houdt nu een tachtigtal koeien op tachtig hectare land waarvan een deel gronden van Natuurpunt. Deze kruidenrijke weiden worden gemaaid en als hooi aan de koeien gevoederd.
Op Rozenhoven krijgen de koeien voornamelijk gras, naast een mengsel van  geplette wintergerst en  erwten (die samen worden ingezaaid), snijmaïs en een kleine hoeveelheid bietenpulp.
Melkveebedrijf Rozenhoven
Vader Jan trok in 1996 van zijn intensief melkveebedrijf in Zuid-Nederland naar Geetbets en nam er zijn intrek in een boerderij, die ooit dienst deed als jachthuis van het kasteel. Vanuit de boerderij zie je het kasteeldomein, de Heerlijckyt van Elsmeren, in de verte liggen. De Heerlijckheid kwam in 2004 in handen van (o.a.?) de familie Colruyt, die het als leer- en ontmoetingscentrum een nieuwe bestemming gaf.
Ook al heeft Denny het bedrijf overgenomen, een boer in hart en nieren als vader Jan (en Michette) is op de boerderij niet weg te slaan. Zijn ervaring en kruidenkennis (naast een aantal andere, zgn. alternatieve, vaardigheden) vormen een niet te onderschatten garantie voor een gezonde, biologische veestapel.
Toen we in 2012 in het kader van het Micel(la) project bij hen voor het eerst op bezoek kwamen en van hun gastvrijheid mochten genieten, wisten we ogenblikkelijk dat dit een bedrijf was waarmee we graag wilden samenwerken.
Een biobedrijf dat verder gaat dan wat het lastenboek omschrijft, zorgt voor eigen eiwitvoorziening, met een extensieve melkveehouderij (één hectare per koe), streeft naar optimale zelfvoorziening en (economische) onafhankelijkheid, met een holistische visie kijk op landbouw en maatschappij, fijne mensen, rechttoe-rechtaan met dat tikkeltje eigenzinnigheid dat wij zo graag weten te smaken.
Kortom, je zou voor minder samen een authentiek meerwaardeverhaal op de wereld willen zetten.
Alleen een heer en een beer willen meer …


Momenteel bespreken ze met de gemeentelijke instanties of die hun fiat willen geven om vlakbij de melkstal vier gekoppelde, sanitaire containers te plaatsen waarin we onze rijpinggsactiviteit kunnen realiseren. Zolang dit onderzoek geen positief resultaat oplevert, blijven we zoeken naar andere oplossingen. Dus concrete tips blijven welkom 😉

Een Reactie op “Alleen een heer en een beer willen meer

  1. Pingback: Als ‘t maar plezant blijft | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.