Niet alles wat heeft gelegen, is belegen

gouda-vrouwthe

Je zou met klompen aan je voeten en meer dan 80 kg kaas in de armen wel voor minder uit je evenwicht raken. Een leuke oer-Ollandse Photoshop foto 😉

Donderdagavond liet ik me na een lange werkdag als een blok in de zetel voor de TV vallen. Ik had thuis gevraagd een programma op te nemen dat vroeg op de avond werd uitgezonden op Nederland 3. Getriggered door onderstaande aankondigingstekst voelde ik, half liggend, iets dat sterk in de buurt kwam van: ‘Ok, this will make my day.’
Gouda, wie heeft er geen kaas van gegeten? Kaas maak je van melk, dat weten we allemaal. Maar de ene Goudse is de andere niet. De Keuringsdienst van Waarde over kaas en waar die naar smaakt.

Veelbelovend onderwerp voor een kaasnerd, maar hoe erg kan een mens zich gedurende een half uur ergeren. Het antwoord is: ‘Mateloos!’
Wat diepgaande journalistiek had kunnen opleveren rond faire melk- en kaasprijzen, rauwmelkse verwerking en echte smaak verzandde snel in een uitzending van het Simplistisch Verbond. De tussenkomst van de Remeker kaasmaker kon nog door de beugel, al ging zijn uitspraak over het Campina-water zwaar over de scheef. Je moet niet overdrijven met dooddoeners als je duidelijk meer in huis hebt om je te onderscheiden.
Veel erger was de commentaar van de madam van L’Amuse in Amsterdam. Hoe is ’t mogelijk als je al zo lang in de kaasbranche zit en je opwerpt als voorvechtster van Slow Food Nederland en Nederlandse boerenkaas, om dan op enkele minuten tijd zo’n onzin bij elkaar te kramen.
Die tussenkomst zou wel eens haar imago van (zelfverklaarde) kaasgoeroe zuur kunnen opbreken. Tenminste als ik vandaag de Twitter stream rond dit onderwerp ernstig mag nemen. ‘Eigen schuld, dikke bult’ zeg ik dan. Er viel vanuit haar positie zoveel terzake doende commentaar te vertellen, maar neen, ze moest het persé met nonsens verkloten. Shame on you, my dear! Ga eens een klapke doen met melkboeren en volg een paar deftige kaaslessen …
Rijpende goudakaas
Wat ik wel ontnuchterende informatie vond, was dat er in de praktijk nogal wat wordt afgegoocheld met belegen kaas.
Er zijn wel algemeen erkende standaarden voor wat jonge, belegen en oud belegen kaas dient te zijn, maar die standaarden zijn niet wettelijk vastgelegd.
Als je aan 5,5 euro/kg belegen kaas aan de consument kunt aanbieden, wetende dat je 10 liter melk nodig hebt voor 1 kaas en de melkprijs vandaag ruim 40 cent bedraagt, dan weet toch ieder normaal denkend mens dat dat voor die prijs onmogelijk is. Die kaas heeft weliswaar op planken gelegen, maar is die belegen?
Niet te geloven dat zoveel Nederlanders zich daar (nog) dagdagelijks aan laten vangen. De gemiddelde Nederlandse consument is en blijft dan ook een prijsdenker en geen waardedenker.
Hier enkele tweets uit de stream #kvw van deze ochtend.

  • #KVW na de waterkip,nu ook waterkaas, je wordt belazerd waar je bij staat.En ik vond 4,50(10 gulden) al duur voor kaas. Het leven wordt te duur
  • Wat een onzin: plofkoeien die 90 liter per dag geven! Helaas weet de kaasverkoopster uit #KVW niet hoe het de werkelijkheid in elkaar steekt
  • Geen wet en regelgeving vwb kaas. Wanneer mag je kaas belegen noemen? De branche zegt norm 6 mnd. Supermarkt 4 mnd. #kvw
  • Veel gemopper op fabriekskaas en goedkope kaas bij hashtag #kvw Als niemand zo iets zou kopen werd het niet meer gemaakt…. dus…..
  • Reactie kaasfabriek: Sommige klanten willen een simpele kaas
  • Ambachtelijke kaas varieert meer, fabriekskaas is constant. Constant smakeloos.

Maar je moet mij of anderen niet op hun woord geloven, bekijk de uitzending zelf en vel dan je oordeel. Ik ben benieuwd …

Kaas en de Keuringsdienst van Waarde

5 Reacties op “Niet alles wat heeft gelegen, is belegen

  1. Met jou heb ik mij ook mateloos zitten ergeren aan de dame in kwestie die zich ambassadrice van de kaas noemt. Daar waar plofverhaal beter geplaatst had geweest, vloog ze op meerdere punten fors uit de kaastobbe. Van dierenwelzijn lijkt ze zich niets bewust, want een koe die 80 ltr melk zou geven is geen koe maar een machine. Jammer, een gemiste kaas…..uh kans en dan al die niets zeggende en daarop volgende FB berichten van ondernemers die menen te moeten roepen, zonder daar inhoud aan te geven, dan hun kaas wel lekker is. Ik voel mij behoorlijk belegen en vertrek subiet een week naar het buitenland. Hopelijk is daarna de lucht geklaard en heeft social media haar werk gedaan om tot een klein stukje realiteitsbesef te komen dat er veel meer aan de hand is dan plofverhalen.

    Like

  2. Niet met jou eens, veel geklaag over een ander vraagstuk.
    De consument vroeg waar het smaakverschil zit tussen een belegen kaas uit de supermarkt en die van de specialist.
    Niet waarom is de kaas zo goedkoop in de supermarkt.
    Net wat je zegt, een groot deel van de consument is een prijsdenker.
    Die zullen denk ik afhaken als het over de melk prijzen gaat.
    Ik ben het wel eens over de 80 tot 90L van een melk koe. Dat heb ik ook niet vernomen.
    Ook vond ik dat Betty het fantastisch deed, zij heeft op een begrijpelijke manier voor een ieder uitlegt waar het smaakverschil door komt. Dat was namelijk de vraag.

    Like

    • Dank voor je reactie, ook al verschillen we links en rechts van mening 😉
      IMHO deed Betty dat juist niet, want haar commentaar sloeg nergens op. Prietpraat … al is dat een mooi Nederlands woordje 😉

      Like

  3. Pingback: Cum Laude 2014 | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s