Kunnen kippen tellen?

Kippeneieren
Wij zijn gewend eieren te eten van eigen kippen. Dat is al jaar en dag het geval en dit tot ons groot genoegen. Dat genoegen wordt pas echt duidelijk als om een of andere, al of niet duistere, kippenlogica we een periode zonder eieren vallen. Met lange tanden kopen we dan bio-eieren in de biowinkel om ons uit de nood te redden.
Man, man, man, het is keer op keer hetzelfde liedje. Die dooiers lijken nergens op. Bleekscheetdooiers zijn ‘t. in de verste verte niet te vergelijken met die blinkende, oranje eierdooiers van die van ons.
We houden al lang genoeg kippen om te weten dat jonge kippen die net voor de winter eieren leggen heel de winter doorleggen. Dit in tegenstelling tot oudere kippen die er tijdens de wintermaanden de brui aangeven. Als je zo aan kippenbeheer doet, krijg je heel het jaar door eieren. Simpele logica.
Met de zachte, eerder onbestaande, winter waarmee we dit seizoen zijn geconfronteerd, bleven de kippen echter eieren leggen. Maar bijna twee weken terug was ’t plotseling armoe troef in het kippenhok. Dag na dag viel er niks meer te rapen. Edoch, er was geen moer veranderd ten opzichte van de dagen voordien. Begrijpen wie begrijpen kan.
Van verschillende bevriende kippenhouders hoorden we toevallig dat ook zij plots zonder eieren zaten. Dergelijke uitzonderlijke situatie vraagt om enig diepgaand denkwerk, met als belangrijkste vraag: ‘Waarom?’.
Wel … het beste waar we met ons klein verstand op uitkwamen, was dat een kip geprogrammeerd is om een bepaald aantal eieren per jaar te leggen. Door de zachte winter bleven ze doorleggen en is dus het jaarquotum nu op. Geef toe, dat lijkt heel aannemelijk.
Onze conclusie is dan ook dat kippen hun gelegde eieren optellen en als een bepaald aantal is bereikt, dat ze dan ongeacht de omstandigheden een welverdiende rust nemen.
Groot was echter onze verbazing toen onze kippen twee dagen terug weer eieren legden. Dat stemt verdorie weer tot nadenken, maar minder drastisch dan voordien natuurlijk. Mensen blijven immers uit hetzelfde vaatje tappen, zolang er iets te rapen valt.
Problemen zijn er pas als ze zich voordoen … Maar de vraag blijft: ‘Kunnen kippen tellen?


Volgens Wikipedia, is het maximaal aantal eieren dat een hen kan leggen gelijk aan het aantal eicellen dat bij de geboorte in de eierstok zit.