Al of niet Perplex van de Gex

Bleu de Gex
Al is de Bleu de Gex als blauwgeaderde kaas niet zo gekend, het is wel de eerste rauwmelkse kaas uit koemelk die in Frankrijk officële bescherming verwierf, met name in 1935.
Zo zie je maar, je hoeft niet big te zijn om erkenning te krijgen …
Ook vandaag blijft de productie van Bleu de Gex, ook wel Bleu de Septmoncel genoemd, met haar 550 ton op jaarbasis een bescheiden product qua volume.
In het Haut-Jura gebergte wordt de melk van de vijftig melkveehouders, die gelegen zijn binnen de geografisch vastgelegde zone, afgenomen door vier afnemers: twee coöperatieve kaasmakerijen, één verkoopscoöperatieve van melk en één private verwerker.
De Bleu de Gex is een blauwgeaderde kaas uit rauwe koemelk, afkomstig van het ras Montbéliarde (overwegend) of Simmental.
Iedere koe krijgt minstens één hectare graasland ter beschikking en hooi in de winter. Gefermenteerd voer, zoaals kuilgras, is uitgesloten.
De melk dient dagelijks te worden verwerkt.
De Bleu de Gex is een ongeperste kaas die niet gepekeld maar droog wordt ingezouten en minimaal 21 dagen wordt gerijpt.
Eén van de typische kenmerken van deze kaas is de stempel met de bewoording Gex die in de kaaskorst ingebed zit.
De kaaskorst is dun, droog, wit tot geelachtig met een licht bloemachtig aspect.
De vrij zachte kaasmassa vertoont een mooi verspreide beadering van een bleekachtge blauwschimmelvariant. De Gex is dan ook een zachtsmakende, lichte kaas met een gematigd zoutgehalte.
De Gex ontwikkelt tijdens zijn korte rijpingsperiode een verrassend zuivelaroma met verfrissende kruidigheid​​, vermengd met een lichte toets van vanille en champignon.
Kortom een blauwe kaas voor bleukes 😉
We kregen tijdens ons bezoek aan de coöperatieve kaasmakerij van La Moussière de gelegenheid Bleu de Gex van verschillende leeftijden te degusteren.
Mij beviel best de paar maanden oude Bleu de Gex. Jammer genoeg mag die op die leeftijd volgens de normen van het lastenboek niet meer onder die naam worden gecommercialiseerd. Begrijpen wie begrijpen kan. Zoals reeds eerder aangegeven, volgen de AOP of PDO cahiers de charge niet altijd het pad van het gezond verstand.

Klik op een foto en je krijgt de foto’s te zien in galerijvorm, waarbij je vooruit of achteruit kan navigeren.

In deze video clip zie je de voorbereiding tot het afvullen van de wrongel in de kaasvaten. Wij konden de productie volgen achter de ramen van de bezoekersgalerij. Contact met de kaasmakers was niet mogelijk. Jammer …

2 Reacties op “Al of niet Perplex van de Gex

  1. Pingback: Geklemde zachtheid | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.