Le travail du détail

Een bezoek van maximaal anderhalf uur was ingepland om met het zestienkoppige team van Elsen kaasambacht in de rijpingszalen van Juraflore in Fort des Rousses kaaswielen te selecteren voor de rest van 2014. Het programma was duidelijk: een diepgaande proeverij en selectie van 2012 en 2013 Comté kazen.

Fort des Rousses

In het hart van het natuurpark van de Haut Jura, op 1150 meter hoogte, bevindt zich het tweede grootste fort van Frankrijk. Napoleon gaf in 1840 opdracht tot de bouw van het fort en 1500 werknemers hadden meer dan dertig jaar nodig om binnen het 21 ha ommuurde terrein meer dan 50 000 m2 gewelfde kamers en kilometers galerijen te bouwen. Goed voor de kazernering van 2500 soldaten en 2000 paarden.

Juraflore

Charles Arnaud begon in 1907 met de productie en affinage van Comté kazen. Zijn zoon Jean-Charles kocht 15 jaar geleden een deel van het fort en bouwde het om tot een enorm affinagecentrum. Onder het merk Juraflore liggen daar nu van 32 fruitières een 60 000 Comtés te rijpen om er de beste smaken van het Jura Massief in te kristalliseren.

Monsieur Arnaud

Als goede klant kregen we een privé rondleiding en tot onze verbazing was onze gids niet minder dan Jean-Charles Arnaud zelf, de CEO (of PDG in ’t Frans) van Juraflore.
Wat een eer en genoegen om drie uur lang aan de lippen te hangen van een man die wijd en zijd erkend wordt als het boegbeeld van de Franse kaascultuur.
Niet voor niets werd hij benoemd tot president van het INAO (Institut National de l’Origine et de la Qualité), een organisatie die meer dan 1000 Franse AOP, AOC … producten beheert, controleert en beschermt.
Wellicht ging Mr. Arnaud ervan uit effe de zoveelste standaard rondleiding aan de zoveelste klant, met de zoveelste standaard vragen, op zich te nemen.
Na een kwartier zei Mr. Arnaud, duidelijk opgelucht, dat we hem door onze diepgaande technologische vragen, verplichtten een niet standaard rondleiding te geven. Vanaf dat ogenblik ging hij voluit, openbaarde zich als een gedreven en gepassioneerde kaaskenner die geen enkele vraag schuwde en … vergat de klok.
Na drie uur moesten we ons haasten om nog de lunch te halen die hij voor ons had voorzien.
Tijdens de lunch ging het gesprek voornamelijk over zijn presidentschap van de INAO. Een vertrouwelijk gesprek waaruit bleek hoe ernstig, eerlijk en gedreven hij die taak op zich neemt. Een man met noblesse die in elke vezel grandeur uitstraalt.
In de video clip onderaan zie je hem aan het woord. Sleutelwoorden van zijn uiteenzetting over het rijpen van kaas zijn: essayer de comprendre, le travail du détail, tout bouge.
Geloof me, Mr. Arnaud is iemand die ik niet licht zal vergeten. A once in a lifetime experience
Hoog tijd, denk ik dan, om ons eigen rijpingsverhaal te schrijven 😉

Juraflore - Fort des Rousses

Een privé rondleiding van drie uur in Fort des Rousses met de Master himself. Jean-Charles Arnaud: één brok kaaspassie. Een memorabele, magistrale ontmoeting …

Klik op een foto en je krijgt de foto’s te zien in galerijvorm, waarbij je vooruit of achteruit kan navigeren.

Een interessant stukje van 8 minuten uit mijn video opname van ons bezoek aan Fort des Rousses.

6 Reacties op “Le travail du détail

 1. Je bent een benijdenswaardig mens om met één van deze grootheden drie uur lang opgesloten te zijn geweest in de gewelven van het fort.

  Like

 2. alweer een kaasreis achter de rug…
  fijn dat je er bij was, en weer eens een bewijs dat we een goed kaasteam zijn!

  groeten! W.

  Like

 3. Pingback: Meten is Weten | Bits and Bites·

 4. Pingback: Het snijdt geen hout | Bits and Bites·

 5. Pingback: Affinage op maat | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.