Dancing with horned ladies

Remeker boerderij
Om alle verwarring uit te sluiten, de titel is effectief ‘dancing with horned ladies’ en niet met horny ladies …
Dansen met Gehoornde Dames is een documentaire van filmmaker Onno Gerritse. Een indringend portret van een boerenfamilie die het verschil maakt in een wereld die overgenomen is door geld, regels en procedures.
Ik citeer: “Nederland staat in de hele wereld bekend om zijn zwartbont koeien, de gouda kazen, de gigantische boterproductie en de geavanceerde technieken in de veehouderij. Maar midden in dat land staat een kaasboerderij die het radicaal anders doet. Daar werken ze met gehoornde Jersey koeien, hebben ze rauwmelkse kaas met een nieuwe boterkorst en zoeken ze naar oplossingen in de natuur. Deze alternatieve werkwijze geeft veel antwoorden op vragen in een tijd waarin de intensieve veehouderij als maar toeneemt, alsmede de problemen die daarmee verbonden zijn. Dat hun tachtig koeien werk oplevert voor vijf gezinnen is opmerkelijk en geeft aan dat duurzame idealen tot een uitstekend economisch model kan leiden.”
Waarom maakte Onno Gerritse de film en dan nog zonder enige financiële bijdrage of subsidie?
“Is dit niet een inspirerend voorbeeld zowel voor ondernemers als voor managers en voor mensen die bewust met de natuur, voeding en gezondheid willen omgaan of dit nu in hun werkend bestaan is of als consument? Als filmmaker denk ik van wel en om dit te kunnen delen met al die groeperingen heb ik de film gemaakt.”

In juli 2011 bezocht ik samen met Magda deze kaasboerderij tijdens een vierdaagse trip door kaasmakend Nederland met als thema ‘Op zoek naar verfrissende en vernieuwende kaasinitiatieven’. Die zijn er … met mondjesmaat.

2 Reacties op “Dancing with horned ladies

  1. In Friesland ken ik ook enkele pareltjes, onder ander De Kompenije in Drachstercompagnie. Gehoornde blaarkop koeien, eentje per hectare, demeter koeien, melk en kaas…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.