Van het Oude naar het Nieuwe

De Mobiele Kaasmaker
Zeven jaar ging voorbij sedert wij de ambachtelijke productie staakten van de wijd geapprecieerde geitenkaas van Kaasmakerij Midgard in Werchter. Al die tijd hebben we echter niet op onze lauweren gerust, maar bleef de passie voor kaas nazinderen. We adviseerden boeren, potentiële verwerkers en koepelorganisaties over allerlei aspecten van kaas, merendeels over de grenzen heen, en begonnen een kaasblog die ondertussen zeer actief wordt gelezen. Zo groeide en rijpte uiteindelijk een bijzonder idee.
Het is nog maar pas dat we alle puzzlestukjes bij elkaar hebben om dit idee te concretiseren en de weg open ligt om op haalbare en zinvolle wijze terug de kaasschep op te graven. Niet voor het zoveelste kaasverhaal, maar wel voor eentje met een verrassend, uniek en inspirerend concept, dat ons in staat stelt terug kazen te toveren die in elke beet getuigen van hun authentieke smaak en karakter. Dit verhaal wensen we liefst in Brabant te schrijven. Deze van oudsher rijke zuivel-streek, die jammer genoeg met de tijd verschraalde tot een kaasarme woestenij, kan best nieuwe en vernieuwende kaasprojecten gebruiken.

Het concept

Met een conform uitgeruste trailer rijden wij naar koeboer of geitenboer om er terplekke hun rauwe, liefst biologische, melk te verwerken tot kaas. De kaaswei laten we er voor de kalveren of de lammeren.
Zodra de kaas is geproduceerd en in de kaasvormen geschept, brengen wij die over naar een opslagplek, waar die met Tijd en Zorg rustig kan rijpen tot (h)eerlijk smakende kaasparels. De verkoop zoeken we zoveel mogelijk lokaal, regionaal te realiseren.
Met dit out of the box, zeer kleinschalig concept kunnen we een kloppend en inspirerend verhaal brengen over duurzame landbouw, meerwaarde voor de boer en de eerlijke smaak van het kaasambacht.
De melkproducenten die wij op ’t oog hebben, zijn niet de eerste de beste. Zij hebben bewuste keuzes gemaakt rond de wijze waarop ze landbouw en veeteelt bedrijven. Zij werken met koe- of geitenrassen die traditioneel bekend staan de beste kaasmelk te leveren. Het zijn boeren met visie die een verhaal te vertellen hebben en die heel graag, met recht en reden, trots willen zijn op herkenbare producten die uit ‘hun’ melk en arbeid zijn voortgevloeid. Eenmaal uit de anonimiteit en (h)erkent als fundamentele schakel in de voedselketen, kan de huidige vervreemdingskloof tussen producent en consument duurzaam worden gedicht.
Uit respect gaan wij per boer een unieke kaas produceren. Het product en haar communicatie zullen getuigen van die one-to-one samenwerking.

Het ontbrekend stuk

Gelet op onze kennis en ervaring heeft het ons weinig tijd gevergd om voor de meeste zaken zicht op zaken te krijgen. De aankoop en conversie van de trailer, waarin we de productiefaciliteit willen realiseren, vergt enkel een druk op de send knop.
Wat ons momenteel nog weerhoudt, is dat we nog geen plek hebben waar we de rijping van de kazen kunnen realiseren. Daar zijn we ijverig naar op zoek en daar kunnen jullie ons concreet bij helpen.
Wij zoeken een plek in de omgeving van Aarschot of Leuven. Liefst een standplaats waarop we enkele sanitaire containers kunnen plaatsen, met toegang tot electriciteit, water en aansluiting op de riolering. Een huurpand sluiten we niet uit, maar het moet financieel wel haalbaar blijven.
De sanitaire containers (of het pand) worden uitgerust met enkele klimatologisch gestuurde cellen, een kleine afwas- en verpakkingsruimte.
Voor alle duidelijkheid: de productie gebeurt in de trailer, de containers of het pand hebben uitsluitend een opslagfunctie. Vestiging kan op de meeste plaatsen, behalve in landbouwzones.
Hebt u ideeën of tips om ons op het juiste rijpingsspoor te zetten, contacteer ons dan a.u.b. op 0477/23 53 24 of via connect@mycelium.be.
Het spreekt voor zich dat we de vorderingen van onze kaasplannen op deze blog graag met je delen.

De bedoeling

Ons streven is om in de loop van september met twee vernieuwende producten op de markt te komen. Een kaas uit koemelk en een andere uit geitenmelk.
Ja, wij gaan all over again, maar het wordt geen déjà vu. Drieëntwintig jaar kaas maken heeft ons heel wat kaaservaring, -kennis en -lessen geleerd, de zeven daaropvolgende jaren hebben ons veel andere zaken bijgebracht. Samengevoegd maken zij het mogelijk om morgen eindelijk het kloppend verhaal te schrijven dat we dertig jaar geleden voor ogen hadden, maar dat ons qua inzichten, mogelijkheden en omstandigheden maar gedeeltelijk lukte: “Wij willen kaas maken, kaas die er toe doet.”

Giedo De Snijder & Magda Bauweleers

P.S.
Men zegge het voort en als ’t effe kan, mogen jullie ook meeduimen 😉
En als er dan toch nog, om een of ander stomme reden, een kink in de kabel komt, dan troosten we ons met de gedachte:

19 Reacties op “Van het Oude naar het Nieuwe

 1. Giedo, ik hoop oprecht dat dit iets mag worden.
  Een doordacht concept.
  Voor mij heeft deze totaal vernieuwde aanpak beslist een sterk potentieel.
  Door de kleinschaligheid worden ook de risico’s meer ingeperkt.
  Kortom, goed over nagedacht.

  John

  Like

 2. Beste Giedo & Magda,

  Je bezit niet alléén een meesterlijke schrijfstijl, maar ook het vermogen om tot meesterlijke ideeën/concepten te komen. Geniaal te zien hoe deze mobiliteit jullie plan in letterlijke en figuurlijke zin op wielen zet, waarbij wij jullie alle succes wensen die daarbij nodig zal zijn. Hierbij spreken wij één vurige wens uit: mogen wij deel uitmaken van het proefpanel?

  Warme groet Mirjam

  Like

 3. Natuurlijk duimen wij mee, want we verwachten allerlei lekkers om duimen en vingers bij af te likken 😉

  Like

 4. Fijne en bemoedigende reacties. Die worden ten zeerste geapprecieerd! Danke. Geloof me, vrij en onafhankelijk onze visie en waarden trachten te realiseren en kunnen rekenen op veel sympathie en vertrouwen, daar kicken mensen als wij op. Let’s go for it! We weten wat we willen, dat is al een bemoedigend voordeel 😉

  Like

 5. Pingback: Le travail du détail | Bits and Bites·

 6. Pingback: Moeilijk gaat ook | Bits and Bites·

 7. Pingback: Geduld is een mooie deugd | Bits and Bites·

 8. Pingback: Alleen de Tijd wacht niet | Bits and Bites·

 9. Pingback: Traag maar gestaag | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.