Turen in de Jura

Fort des RoussesEr zijn ergere dingen in het leven dan met Lichtmis vertrekken naar de Jura om er samen met het Elsen kaasteam gedurende enkele dagen vier AOP kazen in de diepte en de breedte te verkennen. Ook al moet ik daarvoor hopen sneeuw trotseren, een mens met passie kan veel doen smelten.
Wat staat er op ons kaasmenu?

Comté

Dankzij Napoleon is er Fort des Rousses en dankzij het Fort en de affineursfamilie Arnaud kunnen daar nu miljoenen kilo’s Comté kazen onder de beste omstandigheden rijpen. Wij gaan uitgebreid proeven en van enkele fruitières loten selecteren, waarvan we bij afroep de volgende maanden kazen naar Leuven sturen.

Bleu de Gex

Een blauwgeaderde, zachtsmakende kaas, ook wel Bleu de Septmoncel of de Bleu du Haut-Jura genoemd. We bezoeken de kaasmakerij van La Moussière.

Morbier

Ik kijk heel erg naar uit om bij een fermier de productie en rijping van de gewassen korstkaas Morbier te kunnen gadeslaan. Dat wordt, althans voor mij, een topdag. Sneeuw of geen sneeuw  😉

Mont d’Or

In september bezocht ik tijdens een kaasreis, die ons via Italië en Zwitserland naar Frankrijk voerde, Fromagerie Michelin, producent van Mont d’Or in Saint-Point-Lac. Nu gaan we de productie en rijping bekijken van de kleine Fruitière des Jarrons.

Zoals steeds laat ik jullie na terugkeer uitgebreid meegenieten van deze kaasbezoeken.

Een Reactie op “Turen in de Jura

  1. Pingback: Le travail du détail | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.