Er zijn ergere dingen in het leven dan met Lichtmis vertrekken naar de Jura om er samen met het Elsen kaasteam gedurende enkele dagen vier AOP kazen in de diepte en de breedte te verkennen. Ook al moet ik daarvoor hopen sneeuw trotseren, een mens met passie kan veel doen smelten.
Wat staat er op ons kaasmenu?
Comté
Dankzij Napoleon is er Fort des Rousses en dankzij het Fort en de affineursfamilie Arnaud kunnen daar nu miljoenen kilo’s Comté kazen onder de beste omstandigheden rijpen. Wij gaan uitgebreid proeven en van enkele fruitières loten selecteren, waarvan we bij afroep de volgende maanden kazen naar Leuven sturen.
Bleu de Gex
Een blauwgeaderde, zachtsmakende kaas, ook wel Bleu de Septmoncel of de Bleu du Haut-Jura genoemd. We bezoeken de kaasmakerij van La Moussière.
Morbier
Ik kijk heel erg naar uit om bij een fermier de productie en rijping van de gewassen korstkaas Morbier te kunnen gadeslaan. Dat wordt, althans voor mij, een topdag. Sneeuw of geen sneeuw 😉
Mont d’Or
In september bezocht ik tijdens een kaasreis, die ons via Italië en Zwitserland naar Frankrijk voerde, Fromagerie Michelin, producent van Mont d’Or in Saint-Point-Lac. Nu gaan we de productie en rijping bekijken van de kleine Fruitière des Jarrons.
Zoals steeds laat ik jullie na terugkeer uitgebreid meegenieten van deze kaasbezoeken.
Pingback: Le travail du détail | Bits and Bites·