Le Beaufort d’Été est arrivé

Beaufort d'étéNog voor Sinterklaas uit Spanje voor de kleinsten onder ons(?) weer met veel lekkers komt aandraven, laat de Franse Savoie zich nog maar eens van haar beste kant genieten. De zomerproductie van de Beaufort AOC is weer beschikbaar voor de echte foodies onder ons.

Beaufort-AOC

Het productiegebied van de Beaufort AOC

Zoals het een AOC-label past, is de Beaufort onderhevig aan een aantal productieregels.
Naast de strict afgebakende productiezone wordt ook de melkproductie van de melkkoeien gelimiteerd tot 5000 liter per lactatie, zonder gebruik van ingekuild voer, verwezenlijkt door middel van gras, hooi en een beperkte hoeveelheid supplementen. Bovendien komen enkel de Tarine en de Abondance als koerassen in aanmerking voor de productie van Beaufort.

Enkel de Tarine en de Abondance komen als koerassen in aanmerking voor de productie van de Beaufort

De Beaufort AOC kent twee kwalificaties:

  • été: van toepassing op producties van juni tot en met oktober uit alpage melk
  • chalet d’alpage: van toepassing op producties tijdens de zomer, tweemaal per dag op traditionele wijze vervaardigd in een chalet d’alpage gesitueerd boven de 1500 meter hoogte en voortkomend van één enkele kudde koeien

De affinagekelders van de Beaufort

De Beaufort laat zich als kaas herkennen door zijn concave (ingevallen) zijkanten en zijn blauw caseïnestempel. De kaaswielen kunnen variëren tussen de 20 en 70 kg, met een hoogte tussen de 11 en 16 cm en met een diameter tussen de 35 en 75 cm, afhankelijk van de dagelijkse toevoer melk, welke weer rechtstreeks evenredig is met de lactatiecurve van de koeien.
De Beaufort rijpt minstens vijf maanden en heeft dan minimaal een droge stof gehalte van 61% en een vetgehalte van 48%.
Net zoals bij andere kazen, is het ene kaaswiel Beaufort qua smaak niet te vergelijken met het andere. Een kaaszaak die haar vak ernstig neemt, gaat terplekke proeven en selecteert haar loten om ze daarna bij afroep te laten aanleveren.
De voorgeproefde Beaufort d’été is beschikbaar in Leuven en is niet voor niets gekozen als kaas in de kijker. Zo fruitig van smaak, gewoon subliem.

In de zomer van 1997 bezocht ik een alpage op 2000 meter in de directe omgeving van Moutiers en volgde er de productie van de Beaufort en Sérac, die laatste wordt gemaakt uit de kaaswei van de Beaufort. Als je ’t mij vraagt: “Authenticiteit ten top

De productie van Beaufort in de omgeving van Moutiers en  uitschep van de Sérac (weikaas). Enjoy …

2 Reacties op “Le Beaufort d’Été est arrivé

  1. Beste, Toevallig op deze mooie website over kaas terecht gekomen, was zelf op zoek naar kaasrecepten.
    Alvast een leuke site om naar terug te komen.
    Mvg,
    Natalia

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s