Reblochon tout à fond

Reblochon fermier Il faut être doué !

Met zijn veertigtal fermiers vormt Le Grand Bornand in de Haute-Savoie een stevige bakermat voor de productie van de reblochon fermier. Wij bezoeken de boerderij van Régine et Aurélie Missilier die de kaaszaak van Elsen Kaasambacht in Leuven wekelijks voorziet van jonge reblochon.
Hun werkdag begint om vijf uur in de morgen met het melken van hun vijftig Abondance koeien. Anderhalf uur later is de kaastobbe gevuld en kan het kaasmaken beginnen. Een proces dat zich tweemaal daags afspeelt, zeven dagen op zeven. Reblochon wordt immers gemaakt van verse, warme melk, recht van de koe in de kaastobbe.

Het was iets later dan zeven uur ’s ochtends toen we quasi nuchter op de alpage boerderij aankwamen. Veel tijd voor een ontbijt was er niet geweest. Maar vier kaasfreaks laten graag een volwaardig ontbijt staan voor een uitgelezen kans een reblochon productie in levende lijve mee te maken. Een kaasreis maak je tenslotte om te leren én om je producenten persoonlijk, in hun eigen terroir, te leren kennen en ervaren. Régine en Aurélie zijn jonge twintigers die nog niet zolang geleden mee in het ouderlijk bedrijf stapten toen hun moeder kwam te overlijden. Ondertussen dragen zij de boerderij en helpt de vader nog wat mee. Tijdens het grasseizoen wordt de kaas gemaakt en gerijpt op de alpage boerderij. Begin oktober worden de dieren en het kaasmateriaal voor de winterperiode verhuisd naar de boerderij in het dorp. Begint daar vandaag nog maar eens aan ;-((

Klik op een foto en je krijgt de foto’s te zien in galerijvorm, waarbij je vooruit of achteruit kan navigeren.

De jonge zussen zetten het reblochon verhaal verder. Wij kunnen op beide oren blijven slapen …
Régine heeft duidelijk meer voeling met de koeien en de boerderij, Aurélie meer met het kaasgebeuren. Mooi, ieder in zijn eigen kracht en wezen.
Geen simpele beslissing, denk ik dan, om op die leeftijd zo’n ingrijpende keuze te maken voor de verderzetting van de kaasboerderij. Zeven dagen op zeven werken, het jaar rond, elk jaar opnieuw. Geloof me, bij velen onder ons zouden die lange en zware copy & paste dagen snel tot één of andere depressieve aandoening leiden.
Leven op het ritme van de seizoenen, met enkel melkkoeien om je heen, kan op z’n zachtst gezegd saai lijken voor de moderne (stads)mens, maar voor echte boeren vormt net die toewijding en zorg de sleutel van hun dagelijks Goed Gevoel.
De tekst op de deur van hun winkeltje zegt het dan ook helemaal: “Ici on est vachement bien!“.

Het videofragment hieronder is gene vette, maar het is beter dan niets 😉

Een Reactie op “Reblochon tout à fond

  1. Pingback: Een zondagsvluggertje | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.