De micro-organismen in de rijpingskast hebben niet stilgezeten tijdens mijn afwezigheid, althans niet bij één van de twee groepen kazen. Als je er al zou moeten naar raden, dan laten de foto’s er geen twijfel over bestaan.
Wie vandaag of morgen zoekt naar de kaas op de vakbeurs in Houten (Nederland), is eraan voor de moeite 😉
De klant volgde mijn advies van week 6 op en wacht af wat het verdere verloop van de rijping in petto heeft. Een wijs besluit!
Volgende week dinsdag doe ik samen met de klant een boortest en proeven we welk vlees we in de kuip aan het krijgen zijn. Een goed ogenblik om ook nog eens de pH onder de korst en in het midden van de kaas te meten.
Mijn zoon heeft de kazen goed gesoigneerd. Dat was ook nodig want al duidt de digitale aflezing minstens 97% aan, de reële luchtvochtigheid in de kast is (beduidend) lager. Onvermijdelijk dat “sommige” kazen dan ook kleine barstjes beginnen te vertonen daar waar het bovenvlak overgaat in de zijkant. Met een ander type kaasvorm zou dit euvel minder (of niet) voorkomen én dus is dit één van de lessen die we, naast een aantal andere, al uit deze testfaze kunnen trekken.
Meer nieuws volgt dus op dinsdag 8 oktober bij de start van week 9.
Pingback: Back to the roots – start week 6 |·