For the love of cheese

The Ark of TasteVolgens Slow Food verdwijnen wereldwijd duizenden artisanale kazen, samen met de kennis die ermee verbonden is. Met de rondreizende  Ark of Taste trachten ze ook in september op Slow Cheese, een kaasevent dat traditioneel tweejaarlijks doorgaat in het Italiaans dorpje Bra, bedreigde kazen uit specifieke territoria en gemeenschappen te redden.

Artisanale kazen worden bedreigd door al te beperkende reglementeringen rond labelling, productie-inrichtingen, het gebruik van rauwe melk; het in onbruik raken van alpenweiden; arbeids- en tijdintensieve productieprocessen; tumultueuze kaasmarkten; afnemende natuurlijke biodiversiteit; het verloren gaan van specifieke technieken en praktijken door gebrek aan opvolging.
Volgens de Association des Fromages de Terroirs zouden er in Frankrijk de voorbije dertig jaar al meer dan vijftig traditionele kazen verdwenen zijn.
In het bijzonder zijn het de rauwmelkse kazen met tijdrovende productieprocessen, als bijvoorbeeld de Serpa queijo uit Portugal, die bedreigd worden.
Ook de traditoneel gemaakte farmhouse Stilton kreeg zijn plaats in de Ark, de laatste rauwmelkse Stilton verdween in 1988. Gelukkig zag dankzij Joe Sneider en Neil’s Yard in 2007 een nieuwe rauwmelkse Stilton het daglicht, al veroorzaakt die tot de dag van vandaag veel tumult in het conservatieve Stilton milieu.
Met het verdwijnen van de authentieke Brusselse kaas eind 2007, verloren ook wij één van onze zeer schaarse boegbeelden van traditionele kaascultuur: The last one switched off the light of De Laatste doet het Licht uit.
Hier volgen wat sfeerbeelden van Slow Cheese 2005.

My cows and I, we take it slowly ...

My cows and I, we take it slowly … foto genomen in de buurt van Bra (Piëmonte, Italië)

Live productie van Parmigiano Reggiano op Slow Cheese

Onder veel belangstelling: Live productie van Parmigiano Reggiano op Slow Cheese

Productie PR in openlucht

Live productie van Parmigiano op Bra. Melk in de typische kaaskuip wordt opgewarmd d.m.v. hout

Oud en droog

Kaas uit de Franse Gascogne. Overjaarse gedroogde kaasjes uit koe-, schapen- en geitenmelk. Traditionele eiwitvoorziening voor de winterperiode.

Werelwijd kijken kaasfanaten uit naar het tweejaarlijke Slow Cheese in Bra, het mekka van de artisanale kaas. Samen met Fried & Freya van Elsen kaasambacht gaan we er dan ook naartoe.
Het maakt deel uit van de kaaspelgrimage die we van 20 tot en met 30 september hebben ingepland , een kaastoer die ons via Slow Cheese in Piëmonte voert naar La Casera in Verbania (vlakbij Lago Maggiore), een uitgelezen kaasrijper van authentieke, artisanale Piëmonteze kazen. Dan de Zwitserse Alpen in voor het jaarlijks feest van la descente des vaches in Etivaz, waar we van de gelegenheid gebruik maken om de productie en rijpingskelders van de Etivaz te verkennen. Niet ver daar vandaan zit de fameuze kaasmaker Michel Beroud in Rougemont die de heerlijke Tomme Fleurette produceert. In de terugweg passeren we eerst bij de zussen Régine et Aurélie Missillier op de Grand-Bornand in de Haute-Savoie die ons wekelijks hun Reblochon fermier aanleveren en vervolgens sluiten we de kaasreis af met een bezoek aan Ferme du Haag, een topproducent van Munster fermier in de buurt van Colmar.

Een druk programma, maar for the love of cheese hebben we er dat graag voor over.
Kaasmakers stellen het enorm op prijs persoonlijke waardering te ontvangen voor het eenzame labeur dat ze dagelijks voor ons opbrengen. Het verstevigt het menselijk contact en de goede samenwerking. Ken de kaasmaker en je begrijpt zijn kazen.
Reizen om te leren … veel stof voor storytelling, beeld- en videomateriaal. Hebben jullie er de komende maanden ook wat aan 😉

3 Reacties op “For the love of cheese

  1. Pingback: Alles is vergankelijk | BITS and BITES·

  2. Pingback: Cheese 4 All | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.