Over uitjes en trippen

Dijle in Werchter
Negen jaar terug in de tijd, voor een waargebeurd verhaal
Werchter, juli 2004, waar Demer en Dijle samenvloeien en kaasmakerij Midgard nog geitenkaas maakte.

You’ve got hotmail
Je kan het zo gek niet bedenken, dacht ik, toen ik het mailtje las van een noorderbuur die onze website had bezocht en daar het contactformulier had ingevuld. Het moet een vluchtige blik op de inhoud geweest zijn, want ik zou in de verste verte niet weten waar de persoon in kwestie de noodzakelijke aanknopingspunten meende te herkennen voor het volgende bericht.
To: Kaasmakerij Midgard
From: xxx@hotmail.com
Subject: contactformulier Kaasmakerij Midgard

Op 01-07-2004 om 15:43 werden volgende gegevens verstuurd via het contactformulier van de Midgard website:
Naam: xxx
Functie: hoofd gezin
Bedrijf: gezin
Telefoon: 023-xxxxxx
Email: xxx@hotmail.com
Vragen: is het mogenlijk om met een aantal mensen zelf ook kaas te maken; aansluitend een lunch en/ een kano of boot huren of een andere suggestie/
a.u.b. een familie-uitje, dus vanaf ongeveer 10.00 uur tot 16.00 uur
a.u.b. met prijsopgave (gespecificeerd).

Uitjes
Rare kwiet, dat Hoofd van het gezin, was mijn eerste reactie. Eerlijk gezegd, was ik een beetje op m’n lange tenen getrapt.
Je zit zelf godganse dagen tussen witte muren en witte kaas, niet wetend waar eerst aan te beginnen, amper tijd om te eten, je komt afgepeigerd thuis, draait je verstand een uur op nul en begint dan aan de dagelijkse papierwinkel en e-mails.
En dan veronderstelt een Hoofd dat wij tijd en suggesties hebben om zijn vrije dagen op een leuke wijze in te vullen.
Niet op antwoorden, was mijn tweede reactie. Gewoon negeren, denk aan een berghut.
‘Maar wat doe ik dan met mijn ingewortelde gewoonte altijd te antwoorden als mensen iets vragen?’ zoemde het verlaten tussen mijn oren.
Drie dagen later, met de klanken van Rock Werchter en de horden sfeerkloppers om me heen, bedacht ik: ‘Waarom ben ik daar nu zelf nog nooit opgekomen? Waarom zelf nog kaas maken, als een ander tegen betaling het wil komen doen? Waarom nog langer om vier uur ’s ochtends uit het warme bed, als het pas tegen tienen moet?’
De westerse mens wil immers ontspanning, zoekt authentieke ervaringen om zijn fake bestaan mee op te fleuren. De moderne mens is uit op curiosa. Dus tijd voor een nieuwe toekomststrategie met een fisse insteek, bijvoorbeeld: Midgard goes onions(1).
Klinkt alvast veelbelovender, spannender, opwekkender dan Midgard goes bio.
Als wij op de Midgard in iets sterk zijn, de kaaskwaliteit buiten beschouwing gelaten, dan is ’t toch onze meerwaarde als curiosum.
Wie maakt er nu nog op arbeidsintensieve wijze kaas? Waarom die zwakte niet ombuigen in een sterkte, in iets waar mensen wel naar uitkijken, want wat is het alternatief? Het volgend decennium in het Museum van Vergane Ambachten gaan zitten met een rood doekje vol witte bolletjes rond de hals en betaald worden door de Minister van Cultuur? Geplaatst tussen een warme bakker met zelfgebakken koffiekoeken en een slager met schouwgerookte hespen en gedroogde trippen(2)?
Neen, belange nog niet zo’n weird voorstel van dat Hoofd. Laat ons maar een poging wagen, een mens weet nooit of het een begin van een nieuwe carrière kan betekenen.
Trippen
Trippen

Beste xxx,

Bravo!!!
U hebt als eerste het schitterend aanbod op onze website weten te vinden.
Als beloning willen wij u, het hoofd en de overige gezinsdelen, een onvergetelijk uitje bezorgen in het Vlaams-Brabantse achterland waar Dijle en Demer innig samenvloeien. Wij hebben een speciale dagindeling uitgewerkt waar zelfs een acid trip(3) een poepje kan aan ruiken. Bij ons op de Midgard is niet voor niets melkzuur troef!
Wij stellen u de volgende programmatie voor:
Welkom: 10:00u – 10:10u
Korte welkomstgroet aan de ledematen waarbij op kosten van het huis u opgelegde uitjes-in-‘t-zuur met prikker worden aangeboden, smaakvol door te spoelen met verse gechambreerde kaaswei.
Deze authentieke entrée brengt u alvast in de gepaste melkzure omgeving.
En maar kazen: 10:10u – 12:10u
Twee uur kaas scheppen dat het een lieve lust is. Schep die kaas en draai die kaas. Zuig met volle teugen het rijke palet aan authentieke bacteriën, schimmels en gisten op, uw darmflora wordt er alleen maar voller van.
En maar peddelen: 12:10u – 13:30u
Laat u drijven op de Dijle met het (hopelijk) voor eenmalig gebruik bestemde vlot, gebouwd uit verse strobalen afkomstig van de laatste der witloofboeren. Peddelen, armpjes bewegen: niets beters om de eetlust op te wekken.
En maar vreten: 13:30u – 15:00u
Aanmeren in Rijmenam voor een stevige lunch in “den Bombardon“.
Trippen met uw zelfgemaakte plattekaas.
Geniet van de Geuze van ’t vat, uit de ambachtelijke brouwerij “In de illegale houten trap” waar de tijd van de HACCP-regels nog heeft stilgestaan, maar niet verder vertellen.
En maar ontlasten: 15:00u – 16:00u
Stilaan tijd om huiswaarts te keren.
Het moment is aangebroken om in alle deemoed terug te blikken op de volheid van de vergane dag, het mooie met u mee te nemen, de rest achter te laten. Op de door ons gereserveerde natuurwei aan de waterkant, kan elk voor zich in meditatieve spreidstand zich ontlasten van alle overtolligheid. Groot Hoefblad is ter plekke aanwezig.
A.U.B. de gepaste afsluiter van een geweldige trip.

mvg,

Giedo De Snijder

“Wie zijn bestemming kent, vindt de weg”

P.S. De gedetailleerde prijsopgave wordt u bezorgd zodra ik wat meer tijd heb.

Moet ik mij nu gelukkig of ongelukkig prijzen hierop nooit een reactie te hebben gekregen? Nochthans had het een nieuwe dimensie kunnen geven aan de kaasmakerij: een para-agrarische activiteit met recreatieve insteek. Misschien hadden we dan mogen blijven 😉

(1) Going onions = niet goed in zijn bol of zoiets, vergelijkbaar met going nuts = een beetje gek worden
(2) Trippen = geweldige pensen uit het Pajottenland met ajuin
(3) Acid trip = LSD ervaring

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s