Zinnig eigenzinnig

Johan Anthierens (cobra.be)Ik werd geboren in Machelen, in hetzelfde dorp als wijlen Johan Anthierens en, toevallig of niet, net als hij op een 22ste augustus. Meer nog, net als hij op een zondag. Dat schept op z’n minst een vorm van verwantschap. Zondagswelpen

Het NRC Handelsblad schreef naar aanleiding van zijn overlijden op 20 maart  2000:
“De journalist Johan Anthierens, in België gezien als een notoir dwarsligger en in Nederland als de scherpzinnigste aller Vlamingen, trachtte zijn landgenoten een geweten te schoppen.”
Bekende uitspraken van Anthierens waren:
Ergernis is mijn eerste natuur.”
Voor bochel geboren en als voetnoot gewiegd leert de Belg verlegen gedrag en valse bescheidenheid als nationale deugden te omhelzen.”
Met de fopspeen gesnoerd en met talk in de ogen worden wij in roomse doeken gedaan.”
Na zijn dood verscheen over hem een boek dat ik als verjaardagsgeschenk kreeg van mijn boekminnende dochter. Op de achterflap valt te lezen:
Met NIEMANDS MEESTER, NIEMANDS KNECHT, wilden de samenstellers het momument oprichten dat Johan Anthierens verdient.
LEVE MIJ, het autobiografisch deel van dit werk, brengt zijn levensverhaal, en is ook een schitterende doorsnede van de Vlaamse pers. Dit boek laat de lezer kennismaken met de uitzonderlijke schrijver die Anthierens was, bij momenten groots of grappig, scherp of schichtig, maar altijd literair, origineel, onafhankelijk en eerlijk.

Zo bracht ik, net als hij, m’n jeugd door in Machelen, een dorp aan de rand van een industriële regio. Al had het toen nog een vrij landelijk karakter en zaten de mensen ‘s zomers buiten op een stoel over de straatkant heen en weer te keuvelen, vandaag is het een Brusselse suburb, helemaal geperst tussen ringlanen en ambachtelijke zones. Het dorp was letterlijk en figuurlijk een slaapplaats voor honderden fabrieksarbeiders die rond Vilvoorde en Brussel hun dagelijks brood verdienden. De mannen kwamen er uitrusten, dronken een paar stevige pinten Palm en konden er weer een dag tegen.
Anthierens ging op middelbare school bij de Broeders in Vilvoorde, wat het Onze-Lieve-Vrouwecollege noemde toen ik er jaren later mijn hersens pijnigde. Achteraf bekeken, een goede zaak 😉
Het geluk was aan mijn kant toen er eind jaren zestig op een godgeklaagde schooldag een nieuwe leraar Nederlands opdook, die enkel en alleen al door zijn verschijning een nieuwe wind blies op de speelplaats en in de klaslokalen. Fred Brouwers, achteraf bekend geworden door zijn radio en TV carrière, liet ons proeven van de nieuwe wereld die buiten de schoolmuren haar opmars maakte. Fred bleef niet lang in het traditioneel verankerd broedersnest, maar lang genoeg om enkele onder ons met kritische geest en verbeelding te inspireren.

Met het voortschrijden van de hondsdagen begint het me ieder jaar te dagen dat de tweeëntwintigste augustus weer met rasse schreden nadert. Willens nillens leidt dat gevoel tot enige bezinning, een terugblikken naar het verleden omdat, zoals Steve Jobs het zo mooi verwoordde: “You can’t connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards.”
Volgende week ga ik op de lappen met mijn goede vriend Ed, die ik dankzij het ontluikende internet in de jaren ’90 leerde kennen. Een paar jaren terug kwamen we er achter dat we allebei verjaren op 22 augustus. De ene geboren op een zon-dag, de andere op een maan-dag. Net als de zon en de maan toeren wij onze jaarlijkse baantjes in elkaars gezichtsveld.
Ach, wie in beweging blijft, verzuurt niet (al denkt het melkzuur** daar anders over). Het blijft een goede remedie tegen de soms beklemmende ontgoocheling, twijfel en onzekerheid.
Maar boven alles is er een deugd waar we samen erg op gesteld zijn, één enkele. Zij heet eigenzinnigheid (Herman Hesse).


** Melkzuur is een carbonzuur dat verzuurde melk haar zure smaak geeft en dat zich bij zware inspanning door anaerobe afbraak van suiker ophoopt in de spieren en daar voor tijdelijke spierpijn zorgt.

3 Reacties op “Zinnig eigenzinnig

  1. Pingback: De T-splitsing: linksaf of rechtsaf? | Bits and Bites·

  2. Pingback: Trilogie – deel 3: Als Weirdo | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.