Wak van hart

Als een knoestige, verrimpelde, oude dame die krom staat van de jaren, vormt ze met haar gedrongen gestalte het hart van mijn moestuin. Dag in, dag uit, ongeacht het seizoen kijkt ze me verweerd aan telkens ik een stap buiten zet.
Haar wezen gewaagt van eeuwen die verstomden tot verhalen van Oude Grieken en Romeinen, van Middeleeuwen, kloosters en abdijen.
Behorend tot de rozenfamilie, dus verwant met de appel en peer, meestal geënt op meidoorn als onderstam, was de mispel nog voor de introductie van andere fruitsoorten in West-Europa een zeer belangrijke vrucht. Tegen de zeventiende en achttiende eeuw raakte ze echter overschaduwd door andere soorten en vandaag wordt ze nog zeer zelden gecultiveerd.
Het verbaast me ieder jaar opnieuw dat mijn kranige dame haar droge, harde en goudbruine vruchten, waarvan het vruchtvlees in oktober nog groen-wit en wrang is, rond deze tijd weet om te toveren tot een zachte, flauw zoeterige moes.
Het wak of beurs worden van het vruchtvlees treedt op na de eerste nachtvorsten, een fermentatieproces dat men bletten noemt.
Net als spruitjes worden mispels pas genietbaar als ze stijf hebben gestaan van de vorst.
Als tuinman knaagt het soms dat ik de trots van mijn tuin zo weinig met zorgen omring. Maar ja, ze staat daar ook zo onverstoorbaar in haar eentje, ziekten en plagen lijken haar niet te deren, opsmuk is ook al niet aan haar besteed en als plantrekker eersteklas bevrucht deze dame bovendien nog zichzelf.
Maar al laat het laatste het tegendeel vermoeden, aan de mispel worden er (vooral in de literatuur) nogal wat sexuele connotaties verbonden.
De uitdrukking ‘zo rot als een mispel’ is daar bijvoorbeeld een verwijzing naar. Het rot verwijst naar een verdorven, wellustig of lichtzinnig gedrag.
De vijf staartjes en vijf hartjes (pitjes) waarmee de vrucht zich tooit, geven haar weliswaar iets frivools, maar wie dieper graaft of verder kijkt dan zijn neus lang is, vindt enkel een bom vol vitamine C én alle essentiële aminozuren.
Kortom de mispel is allesbehalve gewoontjes of ordinair, ze heeft iets extra en … the difference between ordinary and extraordinary is that little extra.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.